Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Клетва пред Левски” и „Тропар на Йеродякон Игнатий” – произведения, посветени на Апостола на свободата

Снимка: архив

Подвигът и личността на Васил Левски винаги са вълнували творците у нас – от незнайните народни певци до утвърдени и обичани майстори на музиката. За нашите съвременници това по-скоро е тема за дискусии, разсъждения и сравнения. Защото творбите, посветени на Левски, никак не са много.

Според Стоян Бабеков – уважаван хоров диригент и композитор, това се дължи на огромното чувство на почит, с което всеки от нас е израснал. „Светлата личност на Апостола на свободата респектира и изпълва със страхопочитание. Трудно се посяга към тази тема” – казва той. Преди години г-н Бабеков написа „Клетва пред Левски” – единствената кантата, посветена на националния ни герой. Това е и една от малкото творби с подобно посвещение, които носят усещане за тържественост, светлина, празничност. Повечето произведения пресъздават скръбта от загубата на героя, разказват за светостта на делото му. У нас дори имаше обществено движение за канонизиране на Левски – предложение, което Православната църква не прие. Независимо от това, някои хора го наричат светец. Преди месеци за фонда на БНР беше записан „Тропар на Свети Йеродякон Игнатий-Левски”, също от Стоян Бабеков.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05