Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Македония със съвместен демарш пред ЕК

Снимка: архив

Външните министри на България и Македония Кристиан Вигенин и Никола Попоски предприеха тези дни впечатляващ съвместен демарш пред Европейската комисия. В писмо до еврокомисарите по разширяването и по регионалната политика Вигенин и Попоски поискаха комисията да окаже по-голяма финансова помощ за завършването на проекти за автомобилни и железопътни инфраструктури, които са от ключово значение за двете страни. Такъв е най-вече Паневропейският коридор между Българското Черноморие и албанското пристанище Вльора, минаващ през Македония. На фона на проблемните напоследък двустранни отношения съвместното искане направи силно впечатление. В разговорите за уреждане на спорни въпроси между София и Скопие няма видим напредък. Същевременно в замяна на своята подкрепа за започване на преговорите на Македония с ЕС България продължава да иска подписване на двустранен договор за добросъседство. Министри обаче заявиха в прав текст, че страните им ще интензифицират усилията за насърчаване на сътрудничеството си и то така, че проектите и инициативите им да имат практическа стойност за целия регион. Така възникна въпросът дали това не означава, че след толкова упорити спорове, свързани с езика и различните оценки за някои исторически събития и личности, подготовката на договора за добросъседство е навлязла във финална фаза? Конкретни индикации за това засега няма. Два дни след съвместния демарш на външните министри Македония бе посетена от гръцкия външен министър Евангелос Венизелос, в качеството му на председателстващ на Съвета на ЕС. След разговорите в Скопие той ясно заяви, че европейската перспектива на Македония продължава да зависи не само от спора за името, но и от нейните отношения с България. Засега въпросителните остават.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30