Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Македония със съвместен демарш пред ЕК

Снимка: архив

Външните министри на България и Македония Кристиан Вигенин и Никола Попоски предприеха тези дни впечатляващ съвместен демарш пред Европейската комисия. В писмо до еврокомисарите по разширяването и по регионалната политика Вигенин и Попоски поискаха комисията да окаже по-голяма финансова помощ за завършването на проекти за автомобилни и железопътни инфраструктури, които са от ключово значение за двете страни. Такъв е най-вече Паневропейският коридор между Българското Черноморие и албанското пристанище Вльора, минаващ през Македония. На фона на проблемните напоследък двустранни отношения съвместното искане направи силно впечатление. В разговорите за уреждане на спорни въпроси между София и Скопие няма видим напредък. Същевременно в замяна на своята подкрепа за започване на преговорите на Македония с ЕС България продължава да иска подписване на двустранен договор за добросъседство. Министри обаче заявиха в прав текст, че страните им ще интензифицират усилията за насърчаване на сътрудничеството си и то така, че проектите и инициативите им да имат практическа стойност за целия регион. Така възникна въпросът дали това не означава, че след толкова упорити спорове, свързани с езика и различните оценки за някои исторически събития и личности, подготовката на договора за добросъседство е навлязла във финална фаза? Конкретни индикации за това засега няма. Два дни след съвместния демарш на външните министри Македония бе посетена от гръцкия външен министър Евангелос Венизелос, в качеството му на председателстващ на Съвета на ЕС. След разговорите в Скопие той ясно заяви, че европейската перспектива на Македония продължава да зависи не само от спора за името, но и от нейните отношения с България. Засега въпросителните остават.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

БСП ще работи за широко ляво обединение

Българската социалистическа партия ще покани на 1 май т.г. над 25 партии в левия спектър, както и над 20 близки по идеология граждански сдружения и неправителствени организации, съобщи лидерът Корнелия Нинова след днешния Национален съвет. “ Ще..

публикувано на 13.04.24 в 16:19
Стефан Димитров

Подготовката на изборите зад граница върви по план

От Министерството на външните работи обявиха, че получават достатъчно средства за организацията на изборите зад граница. Служебният външен министър Стефан Димитров увери, че подготовката върви по план. В МВнР е сформирана работната група..

публикувано на 11.04.24 в 18:55

Честността на вота е без алтернатива, обеща служебният премиер

За служебния кабинет честните избори ще бъдат приоритет и са без алтернатива. Той ще се противопостави по всякакъв начин на купения вот. Това обяви на първото заседание на новото правителство премиерът Димитър Главчев. По думите му, предстои..

публикувано на 11.04.24 в 15:25