Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой, къде и какво каза за българската икономика

Снимка: архив

Две жени влязоха в класацията Топ 25 на най-богатите българи за 2013 г. За първи път у нас има сделка за голф игрище – купува го китайски милиардер. Оказа се, че кризата не е стопила средната класа у нас, а сивата икономика е укрила от данъчните за четири години над 12 млрд. лв. Може би това е една от причините България да се превърне в най-силния пазар за коли втора употреба на Балканите. Агенти под прикритие влизат в търговските ни вериги заради хранителните продукти. Това са част от темите на днешния икономически преглед.

България няма да приеме искането на ЕС за 40-процентно намаление на въглеродните емисии, заяви икономическият министър Драгомир Стойнев. Така предприятията ще отидат в държави извън ЕС – там ще откриват работни места и ще плащат данъци. Министър Стойнев не е съгласен и с изискването за ВЕИ. „Не трябва ЕС да казва, колко ВЕИ да има една страна. Бумът от последните години не трябва да се повтаря”, категоричен е икономическият министър. В същото време той е доволен от постигнатото споразумение с Азербайджан за доставка на три пъти повече газ за България. Баку проявява интерес и към разширяването на българската газопреносна мрежа, защото битовата газификация у нас е едва 3 процента. Българският бизнес пък ще има шанса да влезе на азерските пазари. Това допълнително ще стимулира компаниите да излязат „на светло”. Защото за четири години сивата икономика у нас е укрила повече от 12 млрд. лв. – това са пари, за които не са платени данъци. Данните са на Българската стопанска камара, която е изчислила, че скритата икономика у нас нараства с повече от три процента годишно.

И докато статистиката отчита увеличение на минималната работна заплата през последните четири години с 61 процента, то българите вече не посягат към големите кредити, както беше по времето на „златния дъжд” в икономиката ни. Защото за м.г. три четвърти от заемите на домакинствата са били до 5000 лв. Вярно е, че кризата удря най-тежко средната класа. В същото време, обаче, спестяванията й в България за м.г. са 540 млн. лв., което е 24 процента от всички депозити у нас. Общите спестявания на българите продължават да бият собствените си рекорди и достигнаха 37,6 млрд. лв.

Данъчните също генерираха новина – в Топ 25 на най-богатите българи за м.г. влизат и две жени – на 11-а и 15-а позиция с доходи над един млн. лв. Класацията се води от столичен бизнесмен на 45 г. с годишен доход от 4 млн. лв. В същото време в България влизат и чужди богати бизнесмени. Китайски милиардер купува наше голф игрище – комплекса „Света София”, близо до столицата. Това е първата голяма сделка в голфа у нас. Засега не се знае колко ще струва продажбата, но милиардерът от Хонконг има намерение да изгради огромен спортен комплекс заради минералната вода в района.

Бизнесът с автомобили втора ръка отново взе глътка въздух. Сделките не само тръгнаха нагоре, но България се превърна и в център на търговията със стари автомобили на Балканите. Купувачи от Сърбия, Македония, Албания, руските републики идват у нас за покупка на кола втора ръка. Най-активни са македонците, които броят по 5000 лв. за стар автомобил. Гърците търсят малолитражни коли, а от руските републики предпочитат по-мощните возила. Напоследък интерес има и от Молдова.

След започналата война между търговските вериги и контролните органи, инспекторите решиха да ползват западния опит и да пуснат т.нар. „тайни агенти”. Те ще се „маскират” като клиенти, за да проследят качеството на работа в дадена фирма. Скритите инспектори ще разчитат основно на изненадващия ефект от контролната им дейност за стоки с неясен произход или срок на годност, както и с етикети само на чужди езици – например тайландски.

Националната електрическа компания отново стана обект на критики. Този път от страна на международната агенция Standard & Poor's, която намали кредитния й рейтинг заради дългове. Перспективата пред държавната енергийна компания остава негативна, заради задължения от 2.5 млрд. лв.

Добри новини идват от авиопревозвачите и инвеститорите. Българският авиопазар е нараснал с 4 процента през 2013 г., като трите ни летища в София, Варна и Бургас, с международни и чартърни полети, са превозили близо 7 млн. пътници – колкото е населението на България. Тези дни стана ясно, че едни от най-големите германски компании ще инвестират в различни сфери у нас, като основният интерес е към пристанищата и подземните ни богатства.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Тойота" инвестира в разработка на INSAIT за изкуствен интелект

"Тойота" финансира изследвания в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT, който е към Софийския университет. Целта на проекта е създаването на нов вид изкуствен интелект, внедрен в робот, включващ..

публикувано на 10.04.24 в 13:50
Отляво надясно - Румен Спецов, Людмила Петкова, Георги Димов

Фискалният резерв се оказа с над 3 милиарда лева по-малко от обявения

Основните приоритети пред служебното правителство във финансовата политика ще бъде влизането на България в еврозоната и устойчивостта на публичните финанси. Това обяви на брифинг новият вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова. Стана ясно..

публикувано на 09.04.24 в 17:54

Политическата нестабилност отблъсква чуждите инвеститори

Икономиката на страната е на 64% от средноевропейското ниво. Все още не е премината границата от 70%, която Румъния достигна. Това, което отличава България от останалите държави в региона е, че при тях има по-високи нива на инвестиции, по-добро..

публикувано на 08.04.24 в 17:15