Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авторски идеи и нови посоки за кавалджията Недялко Недялков

БНР Новини



„Искам да кажа…” звучи като начало на изречение, а продължението може да бъде в различни посоки. Недялко Недялков е избрал това заглавие за своя втори авторски албум заради пъстротата от теми и разнообразието от стилове, представени в него. Солист на Оркестъра за народни музика при БНР, участник в проектите на Жорди Савал (един от които спечели „Грами”), известният майстор на кавала споделя с приятелите на Радио България своите нови музикални идеи. Сред тях е „Руменица” в 7/8, размера на ръченицата. А Румен се нарича близък приятел на автора, който подкрепя проектите му. Заглавията са общо единадесет. Единствената песен е в изпълнение на Тима Недялкова. „Тази песен остана като наследство от моя баща, който беше потомствен музикант” – пояснява кавалджията.

Работата върху „Искам да кажа” е продължила малко повече от две години. Всички пиеси са на Недялко, с изключение на две, чийто автор е Георги Андреев. „Ария на Родопа” и „Финал” са части от по-мащабна творба за симфоничен оркестър, в които известният инструменталист изпълнява соловата партия. Гост-музиканти са перкусионистите Стоян Янкулов и Калин Вельов, гъдуларят Пейо Пеев, Ангел Димитров – китара и тамбура, Николай Антов – китара, Венцислав Радев на тъпан. Има и чужденци – Хакан Гюнгьор от Турция (канун) и Кирякос Тапакис от Гърция (уд). „Пиесите не са подчинени на единна концепция. Обединяващо е заглавието… Искам да кажа различни неща” – думи на Недялко Недялков.

Недялко Недялков не само е автор и солист на пиесите в албума. Негова е идеята за дизайна, изграден върху графика от 1865 г. На нея френски художник е изобразил София с изглед към Витоша. В центъра на изображението са три храма – църква, джамия и синагога. Мястото на преден план днес е известно като „Лъвов мост”. В анотациите към диска четем възторжени оценки от български и чуждестранни специалисти . Акцентът в тях е върху таланта, инвенцията и професионализма на Недял, както го наричат приятелите му. Един от най-известните европейски композитори Фабрицио Касол пише:

„В какво се крие тайната на Недял?… В неговото себераздаване, което повелява уважение без да го налага? В заразителната сърдечност, с която откликва всеки път? Или може би в радостта му от споделянето? Никой не би могъл да каже. Той е мистерия и като ненадминат бижутер оформя изкуството си, превръщайки го в един съвършено шлифован диамант.”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25