Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Горд да съм Войвода

БНР Новини
Снимка: личен архив

„Има ли кой да ни забрави,
да ни прости още веднъж”

Вени Войвода”

Балканът нежно нашепва истории за отдавна изминали битки. Тихо крачат духове из храсталака на спомените и избледнелите архивни снимки. Войводите, изпълнили мисията си, са потънали в учебници по история. Но една българска група намира вдъхновение в корените си и напомня за славни имена като Митре Влаха и Васил Чекаларов. Това е „Войвода”.

Снимка: личен архивНие сме пост-пънк, колд-уейв банда от София с корени във Флорида – представя групата нейният основател Филип Филипов. – Нашата музика е леко странна за Балканските ширини. Aз свиря на китара, бас и пея. На барабаните е Серж, Мицата е на клавири и беквокали, а Николай Герджиков – Ники Джи е нашият басист. Трудно е да се каже точна дата, на която се роди групата. Докато завършвах образованието си във Флорида и ми беше писнало да се занимавам с конвенционалните стилове, исках да направя нещо сам. Тогава ми хрумна идеята за такава група и започнах да се движа в тази посока. През 2007 г. в България ни предложиха да свирим на един фестивал и тогава се събрахме.

Преди броени дни „Войвода” се завърна от турне, на което групата изминала 6500 км.

Имахме 10 концерта в 11 дни – разказва Филип. – С колата на басиста обиколихме Централна и Източна Европа, редувахме се зад волана и всеки ден имахме концерт на различно място. Супер беше. Откакто излезе “Изток” – вторият ни албум, който е издаден в Германия, това ни е третото турне в Европа. Смятам, че досега е най-успешното, имаше много добри концерти, някои от тях събраха около 500 души.
По принцип родните банди, които свирят в чужбина, привличат българска публика. Що се отнася до „Войвода” – Филип изненадва с отговора си:
При нас имаше само един сънародник на всичките концерти – професорка по българска филология в Полша – не знам дали това е за добро. Канят ни хора, които знаят групата, чули са втория ни албум и се свързват с нас. Сега е по-лесно отколкото в началото, когато "Войвода" прохождаше, вече ни познават, затова концертите ни са добре организирани.А какво ново да очакваме от групата?

Сега завършваме един албум
– казва Филип. – Той се казва „Арамия” и трябва да излезе в края на пролетта. В момента водим разговори с различни компании в чужбина, които издават такава музика. Искаме да намерим най-добрата, която ще ни отвори вратите и ще популяризира диска ни. Не става въпрос за пари, а за възможността да свирим на интересни места, да прескочим в друг континент. Това ни е мечтата преди групата да се разпадне.


Уникалността на група „Войвода” и припознатата от тях мисия да продължават делото на войводите в един друг век и по един друг начин едва ли ще позволи това да се случи. Търсейки еквиваленти на стила на състава Филип заключва: Има групи, които свирят в този жанр, но аз се надявам ние да не приличаме на нито една от тях.

Носейки музикално знаме в ръцете си, „Войвода" самоотвержено се кълне във вярност към родината и пее:

“за нея ние се боримъ
за нея ние мремъ”

Още от категорията

"Утре започва от днес"

ˮНищо не ми обещавай за утре, днес вече ценя всяка минута… Искам цвете – едно, но сега…Защото утре започва от днес…“. Това е откъс от   популярната през 90-те години на м. в. песен ˮУтре започва от днес“. Повод да си припомним тези думи е 10..

публикувано на 10.11.22 в 07:25

"Духовни мостове" – Балкански фестивал на камерната музика

На 10 ноември в Двореца на културата – гр. Перник ще се проведе второто издание на фестивала "Духовни мостове", в което ще бъдат представени произведения на композитори от шест балкански страни. Премиерно ще прозвучи Квинтет за флейта, кларинет,..

публикувано на 09.11.22 в 19:30

Нов клип на група X-R@Y и отличие в John Lennon Songwriting Contest

Песента се нарича ˮАко някога“, а премиерата на клипа е повод групата да насочи вниманието ни към отличието, получено през септември в конкурса на  фондация ˮДжон Ленън“. X-R@Y обединява Веселин Кирев – вокали, Николай Николов –..

публикувано на 07.11.22 в 15:17