Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна очаква добър туристически сезон

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Очакванията на туристическия бранш са за добър летен сезон на Северното ни Черноморие. Първите организирани посетители в района на черноморската ни столица Варна ще пристигнат в началото на май. Големи групи от туристи, главно от Румъния, ще има и за Великден, който тази година се празнува на 20 април и съвпада с отбелязването на светлия празник и по католическия календар.

Според работещите в бранша прогнозите за лято 2014 са обнадеждаващи. Тези очаквания се основават на успешното представяне на България, и в частност на черноморския град, на световните туристически изложения. Съдейки по ранните записвания и това лято в северните ни морски курорти ще разпускат десетки хиляди туристи от Германия, която е традиционен пазар за морския ни туризъм. Същото важи и за летовниците от Великобритания, Скандинавските страни, Полша и пр. По отношение на руския и украинския пазар обаче има известни опасения. Надеждите на местните хотелиери и туроператори са ситуацията на Кримския полуостров да не се отрази негативно върху него. През миналата година България отчете 13 на сто ръст на украинските туристи и сега местните предприемачи се притесняват да не изгубят тези ценни за тях клиенти. Надеждите са, че един евентуален отлив на летовници от Русия и Украйна ще бъде донякъде компенсиран от растящия туристическия наплив от съседните Балкански страни и в частност от Румъния. Много чуждестранни туристи се очаква да пристигнат във Варна и по време на регатата „Тол Шипс”. Морската столица ще бъде домакин на престижното събитие в периода от 30 април до 3 май 2014 г. Местната администрация залага и на туристически прилив от Близкия Изток, макар и в един по-далечен етап. Тези дни стана известно, че Варна е заявила участие в Световната федерация на туристическите градове в Китай, с намерението да посреща китайски туристи, които в световен мащаб бележат най-голям ръст.

В момента общинската администрация на града работи активно за удължаване на туристическия сезон извън двата активни месеца юли и август. За целта са отпуснати 360 хиляди лева от общинския бюджет, като средствата ще бъдат използвани за рекламна кампания в чужбина. Идеята е, освен върху стационарните почивки на море, да се акцентира още на възможностите за конгресен, спа и медицински туризъм в района. И през това лято за гостите на северното ни крайбрежие ще се организират обиколни турове из близките културно-исторически забележителности. Най-посещаваните сред тях са Аладжа манастир от XII-XIII век и Варненският регионален исторически музей.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

У нас или в чужбина? Към 1 млн. българи ще пътуват по празниците

Тази година времето е на страната на българския туризъм!   Благодарение на безпрецедентно високите температури, уикенд почивките на планина или на село се "активираха" още в началото на април. Топлото време изкара на плажа и първите нетърпеливи..

публикувано на 30.04.24 в 05:15

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15