Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна очаква добър туристически сезон

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Очакванията на туристическия бранш са за добър летен сезон на Северното ни Черноморие. Първите организирани посетители в района на черноморската ни столица Варна ще пристигнат в началото на май. Големи групи от туристи, главно от Румъния, ще има и за Великден, който тази година се празнува на 20 април и съвпада с отбелязването на светлия празник и по католическия календар.

Според работещите в бранша прогнозите за лято 2014 са обнадеждаващи. Тези очаквания се основават на успешното представяне на България, и в частност на черноморския град, на световните туристически изложения. Съдейки по ранните записвания и това лято в северните ни морски курорти ще разпускат десетки хиляди туристи от Германия, която е традиционен пазар за морския ни туризъм. Същото важи и за летовниците от Великобритания, Скандинавските страни, Полша и пр. По отношение на руския и украинския пазар обаче има известни опасения. Надеждите на местните хотелиери и туроператори са ситуацията на Кримския полуостров да не се отрази негативно върху него. През миналата година България отчете 13 на сто ръст на украинските туристи и сега местните предприемачи се притесняват да не изгубят тези ценни за тях клиенти. Надеждите са, че един евентуален отлив на летовници от Русия и Украйна ще бъде донякъде компенсиран от растящия туристическия наплив от съседните Балкански страни и в частност от Румъния. Много чуждестранни туристи се очаква да пристигнат във Варна и по време на регатата „Тол Шипс”. Морската столица ще бъде домакин на престижното събитие в периода от 30 април до 3 май 2014 г. Местната администрация залага и на туристически прилив от Близкия Изток, макар и в един по-далечен етап. Тези дни стана известно, че Варна е заявила участие в Световната федерация на туристическите градове в Китай, с намерението да посреща китайски туристи, които в световен мащаб бележат най-голям ръст.

В момента общинската администрация на града работи активно за удължаване на туристическия сезон извън двата активни месеца юли и август. За целта са отпуснати 360 хиляди лева от общинския бюджет, като средствата ще бъдат използвани за рекламна кампания в чужбина. Идеята е, освен върху стационарните почивки на море, да се акцентира още на възможностите за конгресен, спа и медицински туризъм в района. И през това лято за гостите на северното ни крайбрежие ще се организират обиколни турове из близките културно-исторически забележителности. Най-посещаваните сред тях са Аладжа манастир от XII-XIII век и Варненският регионален исторически музей.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници. “ Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото ”, казва кметът Сийка Суркова. По..

публикувано на 04.05.24 в 11:47

С великденско гмуркане в морето започва юбилейният сезон на остров Света Анастасия

Туристическият комплекс "Света Анастасия" край Бургас, който е и сред най-посещаваните български черноморски обекти, отбелязва 10-години от своето откриване като туристическа дестинация. Затова и туристическият сезон тази година започва по-рано –..

публикувано на 04.05.24 в 09:15

Безплатни туристически обиколки на български и английски организират във Варна

Историята и архитектурата на Варна ще са основен акцент в безплатни туристически обиколки на Варна, започнали на 1 май. Сборният пункт е пред Туристическия информационен център (Козирката). Планираните обиколки са с професионални екскурзоводи, част от..

публикувано на 02.05.24 в 06:30