Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Талантът на северняшкия певец Георги Горелски не бива да бъде забравен

Снимка: архив

На 10 април 2014 г. се навършват 80 години от рождението на Георги Горелски (1934 – 1993) – рядък талант с близо 300 северняшки бисера в репертоара си. Започва да се изявява като певец в гимназията, когато го забелязва Борис Машалов и казва: „Този ще е моят заместник”. По професия Горелски е педагог, но надарен с артистичност и глас, отдава живота си на българската народна песен. Спомен за него пази тракийската певица Пенка Павлова:

„Пътувахме заедно в група на Концертна дирекция. Георги Горелски, представяше северняшки репертоар и винаги изпяваше повече песни, защото го връщаха на бис. Беше много жизнен, умееше да общува с публиката искрено и непринудено. Помня го винаги засмян – лицето и очите му се смееха. Срещнеш ли го започва с песен, после пита как си и къде отиваш. Етичен и възпитан мъж, не можеше да допусне да бъде в тежест на някого, да засегне с нещо. Макар да беше северняк, харесваха го в Тракия. Радио Стара Загора излъчваше редовно концерти народна музика по писма на слушатели и нямаше предаване без негови песни. Една от най-хубавите, „Мила мамо”, беше изключително популярна – дори децата в училище я пееха на прегледи, фестивали, толкова я харесваха!”.

Георги Горелски е роден в Търнава, Врачанско, но в края на 50-те години на миналия век се мести в Димитровград. Завършва учителски институт със специалност „Руски език”, работи като педагог и често завършва часовете по руски с българска народна песен. С приятен звучен глас и артистична дарба, сцената го привлича. Повече от двадесет години пътува с различни самодейни групи. С еднаква лекота изпълнява народни песни, романси, арии от опери. Пее на руски, италиански, цигански… Участва в задгранични турнета в Ташкент, Германия, Турция, Франция, Русия, Швейцария и др.

На големи фолклорни форуми като събора в Копривщица през 1965 г., надпяванията в Ямбол, Сливен, песните му донасят десет златни медала, дипломи и грамоти – признание за таланта му. На едно такова народно празненство го чува композиторът Петко Стайнов и възхитен дава оценка: „Пей, ти си на верен път! Пей, за да радваш и веселиш хората. Удивително е, че учител се занимава така старателно с фолклор. Гласът ти е чуден, дикцията – чиста, фразата – стегната. Радвам се, че те чух”.

Голяма част от репертоара на Георги Горелски е записан в Радио Стара Загора и София, а чрез Радиото името и песните му стават известни. И все пак някои от тях се радват на изключителна обич сред слушателите, пише фолклористът Борислав Геронтиев в анотацията за грамофонна плоча: „Не само защото са бисери на народното творчество, но и защото чрез тях Горелски изявява спонтанно ярката си дарба на народен изпълнител, разкрива неповторимата привлекателност на своя красив, тембрист глас.”

Снимка: архив В паметта на приятелите и почитателите си Георги Горелски е известен с перфекциониозма и любовта в работата си. Малин Димовски, съгражданин, му посвещава книгата си „Отвъд предела”, в която негови ученици говорят с уважение и обич за любимия учител. Ето какво е споделила Живка Шишкова, главен уредник в музей: „В края на всеки час запяваше и светът ставаше друг, ние също. Толкова бяха вълшебни тези песни, толкова бе проникновен този глас, толкова чист е човекът, че като си спомням за него, винаги ми се иска да бъда бяла и добра, та дано моят учител ме хареса”. Светла Билярска от детския отдел на библиотеката в Димитровград добавя: „Никога не бях чувала такива завладяващи песни, сякаш взети от резбованата орехова ракла на баба, извадени от моя учител, от този древен български алманах, който ние опознавахме”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10