Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Свободни ли сте тази вечер?” – пита група LaText

БНР Новини
Снимка: личен архив

Група LaText е изключение в българската алтернативна сцена. На 29 февруари 2012 г. литературата и музиката се влюбват завинаги. Венчавката е извършена пред трима свидетели и техните музикалните инструменти Петър Чухов (китара), Иван Вълев (бас) и Гриша Маникатов (барабани). По-късно към тях се присъединява Елена Пенева (вокали) и нежно допълва групата с още музикални идеи и фина свежест.

Рецитират, потънали в поезия от музикални и гласни струни, прошепнати или изпети.

Стилът на група LaText я отделя далеч от всичко чуто досега. Как се е случило това разказват Иван и Петър:

„Решихме да направим музика по текстове на Петър Чухов, който е много добър поет. Често се случва музиката да служи само за фон на поезия, а ние искахме да постигнем баланс между двете”, споделя Иван. Петър допълва: „Първоначално дадохме предимство на поезията и на изговарянетона стиха, но постепенно нещата станаха равностойни. Напоследък дори имаме композиции, които са изцяло с пеене. Първата от тях, която записахме, е сред номинираните на тазгодишния конкурс на БНР – „Златна пролет”. Това е доказателство, че сме на прав път”.

Поради нетрадиционната дата на създаване на групата – 29 февруари, музикантите от LaText не чакат високосна година, а смело слагат пръст на някоя дата в календара и празнуват. Задължително с приятели, колеги, поети. Има и рецитали, и рок. Тази година съставът подготвя специален концерт, на който ще представи първото си CD, събрало част от композициите му.  И закачливо кани „Свободни ли сте тази вечер?”. А ние съветваме – внимавайте с играта с огъня, защото LaText ще ви запали...


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05

"Бягаме"

Последната година беше повече от успешна за Миро – сред реализираните проекти се нареждат разпродаденото турне на певеца, както и неговият албум с хитове, озаглавен "46". На 17 април е подготвил ново предизвикателство – голям концерт в зала..

публикувано на 15.04.24 в 10:15