Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение в Черноморския регион налага промени в българските въоръжени сили

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Тази седмица президентът Росен Плевнелиев разкри, че напоследък на изтребителите МиГ-29 на българските военновъздушни сили се е налагало твърде често да излитат за прихващане на полетите на руски транспортни и разузнавателни самолети над Черно море. Президентът изрази подозрение, че Русия умишлено провокира извънредни полети на бойната авиация на България, за да намали и без това малко оставащият летателен ресурс на нейните изтребители МиГ-29. Военният министър Ангел Найденов уточни, че руски машини не са навлизали в българското въздушно пространство, но са предизвиквали реакции на Центъра за въздушен суверенитет на НАТО, който всъщност дава разпореждания за действие на българските ВВС. И президентът, и министърът изразиха становище, че трябва да се сложи край на зависимостта на българските военновъздушните сили от руската корпорация РСК МиГ, която единствена осигурява летателния ресурс, поддръжката и резервните части на изтребителите им. По време на служебното правителство на Марин Райков, назначено от президента Плевнелиев, Министерството на отбраната смяташе, че България трябва да се сложи край и на зависимостта от Русия в поддръжката на системите за противовъздушна отбрана. Последните изявленията на Плевнелиев и Найденов в значителна степен предрешават дилемата дали България ще купува други изтребители или ще модернизира наличните руски. Външният министър Кристиан Вигенин също смята, че с преосмислянето на отношенията НАТО – Русия, станало пак тази седмица, като че ли аргументите вече са в много голяма степен за придобиването на нов изтребител и прекратяване на зависимостта от прякото военно-техническо сътрудничество с Русия или нейната добра воля. Решение по въпроса правителството трябва да вземе в средата на тази година и по-вероятно е да се пристъпи към закупуване на машини от западни производители. Опциите са няколко – американски изтребители F16 или самолети, които са европейско производство, нови или употребявани. Очевидно решаващ фактор при избора ще е стойността на сделката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25