Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Писано яйце за Великден

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: БГНЕС
Умението на българина да трансформира традициите е създало цяла поредица обреди, с които посрещаме Великден. По нашите земи религиозният празник не заменя изцяло пъстрите езически обичаи, с които посрещали пролетта. Някои от тях запазват автентичния си вид, но повечето се „християнизират”, без да променят същността си. Най-големият празник за православието донася със себе си традицията да се боядисват яйца. Както в много дейности и тук въображението на българката сътворява чудеса.

В митологията на много народи яйцето е символ на вечния живот. От златно яйце, символ на слънцето, се ражда светът. Символ на безсмъртието, то крие под черупката си магическата сила да лекува, да предпазва от болести и бедствия. У нас и досега се подаряват сварени боядисани яйца, за разлика от много други страни, където те са изместени от шоколадови, сувенирни и пр.

„За българина яйцето трябва да е „пълно”, за да донесе със себе си пожелание за „пълна къща, пълни хамбари, много деца в семейството” – думи на доц. д-р Светлана Ракшиева от Етнографския институт с музей. От години тя се занимава със сериозни проблеми като етнически общности, идентичност и др., но всяка свободна минута посвещава на една уникална българска традиция – писаните яйца. Изследвала е, усвоила е и е описала всички съществуващи техники. Повече от десет години преподава опита си на деца, учители, на всички, които приемат предизвикателството да рисуват върху овалната повърхност на яйцето.

Снимка: БГНЕС
„Прави впечатление, че българските писани яйца са графични” – казва доц. Ракшиева. Една от особеностите на българските изображения са триделните свастики – соларен символ. Както и „стълбата на живота” – спирала, която се издига до „върха” на яйцето. Също – пеперудата, символ на душата и възкресението, лозата – религиозен, но и фолклорен символ и др. У нас яйцето е останало обреден подарък, а украсите не са взети от дърворезба, керамика или бродерия, както е при други народи. Мотивите идват от Великден и следват овала на яйцето.”

Друга важна особеност на българските писани яйца е, че не са се превърнали в индустрия, както на Запад. И още нещо – по тях не се изписват любовни послания, познати в другите европейски страни. Всяка година майсторките от Велинградско и Ихтиманско покриват великденските яйца със същите орнаменти, които помнят от детството си. А писаното яйце си остава едно от най-красивите пожелания за здраве, щастие и любов.

Още от категорията

Нестинарски игри за Свети Константин и Елена

Традиционните нестинарски игри са част от програмата, с която село Българи ще отбележи Деня на Св.св. Константин и Елена по стар стил – 3 и 4 юни. Празникът е знак за дълбоката връзка на местните хора с народните обичаи и повод за преклонение и почит..

публикувано на 03.06.21 в 05:45

Автентичният фолклор е на фокус в Приморско

Всички, които имат в сърцето си място за български фолклор са добре дошли като участници или зрители на Първия фестивал за автентичен фолклор „Седянка край морето“. Най-малко 100 индивидуални изпълнители и 20 групи от различни области на страната..

публикувано на 28.05.21 в 13:14

Нестандартен карнавален уикенд в Габрово

Градът на хумора и сатирата се готви да се смее и да празнува. Предстои най-очакваното събитие – известният Габровски карнавал. Той ще се състои между 21 и 23 май и ще разтърси целия град с поредица от инициативи, всичките с една идея – да докажат..

публикувано на 21.05.21 в 11:49