Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велико Търново е шампион по туризъм

БНР Новини
Снимка: Венета Николова

Над един милион посетители са преминали през Велико Търново миналата година, с което старата ни столица се нарежда на първо място в класацията на най-посещаваните български градове. Освен това, за разлика от голяма част от туристическите ни центрове, които зиме изпадат в летаргия, тук цари оживление през цялата година, а културният живот ври и кипи. Изложби, фестивали, театрални постановки, международни конференции, младежки хепънинги на открито – изкушенията за ценителите на изкуството нямат край! Да не говорим за туристите, които едва смогват да разгледат поне част от тукашните културни и исторически забележителности!


Затова мнозина се завръщат отново и отново за радост на хотелиери, ресторантьори, турагенти и пр. Лятно време в старата част на града почти не се чува българска реч, а по време на големи празници или международни срещи е невъзможно да намериш свободно място в хотели и гостите си правят резервации в съседни градове. За да усетиш духа на старата ни столица обаче, е добре да останеш в нея за по-дълго. Разходи се по улица „Гурко” – едно от емблематичните места на Търново с плътно притиснатите една в друга стари къщи, механи, хотелчета и пр. и се наслади на приятната гледка към амфитеатрално разположения по поречието на река Янтра град. Отдели си поне една сутрин за Самоводската чаршия с кокетните ѝ занаятчийски работилници и магазинчета за сувенири. Влез в шекерджийницата и си поръчай кафе на пясък, кадаиф, локум на клечка или реване.


Отбий се в местните музеи – етнографския, историческия, затворът, в който били изтезавани въстаниците ни от турския поробител, сградата на първото българско Народно събрание… Една от местните забележителности е откритият през миналата година Музей на восъчните фигури. В него „оживяват” средновековни владетели от Второто българско царство, боляри, обикновени хорица и занаятчии. Те са толкова истински, че имаш чувството, че всеки момент ще проговорят. Но най-впечатляващ е хълмът Царевец със средновековната си крепост, увенчана, като с царска корона, от сградата на Патриаршията. Това емблематично не само за Търново, но и за България място, често се превръща във фантастична сцена на прословутото шоу „Звук и светлина”. Тогава историческият хълм се озарява от феерични светлинни и звукови ефекти и сякаш се пробужда от вековния си сън, за да изживее отново някогашната си слава.


И колкото и да си мислиш, че познаваш този град, винаги ще бъдеш изненадан от нещо ново и различно. Като се започне от многобройните му църкви, които едва ли ще можеш да обиколиш за един уикенд, и се стигне до местните ресторанти с чудесна кухня, хотелите, надпреварващи се в предлагане на какви ли не екстри и пр. Сред новите атракции на Търново е увеселителното влакче, което разхожда туристите из забележителностите му и ги отвежда в подножието на хълма Царевец. Гостите на старата ни столица вече могат да посетят и останките на римския град Никополис ад Иструм, отстоящи на 25 км. Най-новата атракция беше открита с пищно шоу, придружено от възстановки на легионерски боеве, танци на весталки и средновековни занаяти.

Културният туризъм е сред приоритетите на местната администрация, която през миналата година инвестира около 7 млн. лева за подобряването на туристическата инфраструктура. Повечето от тези средства са били осигурени от ОП „Регионално развитие” по линия на различни проекти. Амбицията не само на общината, но и на жителите на един от най-красивите ни градове, е избирането му за европейска столица на културата за 2019 г. Между другото и сега Търново е културна столица. Неслучайно тук се провежда Международното изложение „Културен туризъм”, което тази година отбеляза рекорден брой участници от единадесет държави. „Много неща се случват в града ни” – обяснява разпалено Цветомир Бояджиев – управител на общинска туристическа агенция „Царевград Търнов” и добавя, че той и колегите му са убедени, че именно Търново трябва да стане европейска столица на културата.


„Ние имаме самочувствието, че заслужаваме това. Разполагаме с човешкия потенциал, със знанието, ентусиазма, опита. Нашите млади хора искат да работят по нови проекти, с които да представят културното ни наследство, но и да създадат нещо за бъдещето, което европейци и българи да видят. Частният бизнес инвестира в нови хотели и ресторанти. В предстоящия програмен период ще бъдат отпуснати средства по различни програми за разкриване на нови археологични обекти и атракции.”

Един от проектите е за изграждане на крайбрежна улица край река Янтра. Предвижда се и обособяването на речен плаж с възможности за слънчеви бани, както и на парк край реката. А защо да не бъдат пуснати и малки, симпатични плавателни съдове за разходки, по подобие на парижките бато муш? Така Янтра ще грейне като Сена, а Велико Търново, освен европейска столица на културата, ще стане и град на любовта!

Снимки: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10