Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танцьори от шест страни участват във фестивала "Врачанска пролет"

4
Снимка: Община Враца

Деветият международен фолклорен фестивал "Врачанска пролет" бе открит във Враца. За празника на танца в града пристигнаха над 500 изпълнители от Република Северна Осетия - Алания, Словакия, Молдова, Черна гора и България. Танцов състав от Македония се очаква да се присъедини към участниците днес. Двадесетте творчески формации ще радват публиката от няколко сцени в града до 1 май.

Фестивалът започна с дефиле по улиците на Враца, предвождано от гайдарски състав, което премина под бурните аплодисменти на гражданите.

За мен е удоволствие и чест да открия този празник на танца, на младостта и обичта към фолклора. Надявам се настроението и на изпълнители, и на публика да бъде чудесно! На всички участници желая  успешно представяне - каза на откриването кметът Николай Иванов. Всяка от трупите се представи с кратка визитка с танц при откриването, а в края на церемонията всички се хванаха на българското хоро.

СнимкаПразникът продължава днес с концерт на чуждестранните групи, който започна в 11 часа на фестивалната сцена пред Пощенската палата. Галаконцертът на българските състави и на гостите от "Владикавказкие алани" - Република Северна Осетия - Алания, е в 18 часа в читалище "Развитие". Календарът на фестивала предвижда друг галаконцерт в сряда - на всички чуждестранни състави, заедно с танцовите формации от Ябланица, Варна и Берковица. Началото е в 17:30 часа на сцената на читалище "Развитие". Шествие на участниците отново ще премине по централната пешеходна зона на Враца на 1 май в 10 часа. Последните два концерта ще са в 11 часа на две сцени - пред Община Враца и при Пощенската палата. Всички изяви по време на фестивала са със свободен вход за гражданите.

Общината във Враца обяви и промените в програмата на фестивала: два от съставите не са пристигнали във Враца - от Того и от Мексико; отменя се и утрешният концерт на "Владиказвакие алани" в пещерата "Леденика".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия