Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Салонът на изкуствата в подкрепа на София за Европейска столица на културата

БНР Новини
Ансамбъл „Филип Кутев”
Снимка: БТА

На 11 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий – създатели на славянската писменост и духовни покровители на Европа, в Националния дворец на културата в София се открива ХІХ Салон на изкуствата. Това ще се случи с концерт на фолклорните ансамбли „Филип Кутев”, „Пирин” и „Тракия”. Първоначално всеки от съставите ще се представи със своя програма, а после зрителите ще станат свидетели на шеметно надиграване. Билетите за голямата Зала 1 вече са изкупени – фолклорът отново е модерен. И то в градската джунгла, където един след друг никнат клубове за народни танци. Завръщане към корените, възможност да се разкършиш здравословно и да намериш нови приятели – това са някои от обясненията на новата вълна.

Изкуството на танца ще бъде представено в Салона и от спектакъла „Траектории на желанието” на балет „Арабеск”, създаден от хореографката Мила Искренова и пианиста Боян Воденичаров. Постановките „Лебедово езеро”, „Жизел” и „Дон Кихот” ще могат да се видят в парка на Военна академия. Премиерната балетна приказка „Котаракът в чизми” пък се изпълнява от деца и за деца. Хореограф и режисьор е прочутата българска балерина Красимира Колдамова. Примата, играла на редица световни сцени, не е срещала досега балетен спектакъл по тази приказка.

В Артгалерията на НДК по време на Салона ще има няколко изложби: с творби на акад. Дечко Узунов, на живописеца Стоян Илиев, детска експозиция на ателие „Приказен свят”, Национално изложение на художествените училища. В парковото пространство пред Зала 6 на двореца деца ще се изявяват в различни изкуства: ще рисуват, ще моделират от глина, ще танцуват, ще създават театрален спектакъл.

Интересен диалог на двама поети: Маргарита Петкова и Добромир Банев, очаква читателите в книгата „Абсурдни времена”, която ще бъде представена на 15 май. Властелинът на моноспектаклите Мариус Куркински пък ще блесне с таланта си в „Сънят на смешния човек” по Достоевски. Традиция за Салона е Седмицата на испанското и иберо-американското кино. Почитателите на икебаната ще могат да се насладят на цветните композиции на Шого Кариядзаки от Япония. Изложбата му е част от Дните на японската култура в България.

Безспорно най-богата е музикалната подборка на Салона. Акцент в нея е 100-годишнината от рождението на великия български бас Борис Христов. На тази годишнина е посветен спектакълът „Набуко” на Старозагорската опера, режисиран от германката Анете Лайстеншнайдер. И още: постановката на открито на „Борис Годунов” пред храм-паметника „Св. Александър Невски”. Както и поредица от концерти, включително на Смесения хор на БНР, конференция в Българската академия на науките, документални филми за прочутия ни сънародник.

През тази година партньор на Салона на изкуствата е фестивалът „Софийски музикални седмици”. Над петдесет са събитията, включени в общата програма, с изпълнители от над петнадесет страни. Двата форума са част от културната програма на Столична община и подкрепят кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Режисьорът Николай Василев със статуетката „Златна светулка“

Филм за живота на духовния учител Ваклуш Толев беше отличен в Кан

Документалният филм "Ваклуш" на режисьора Николай Василев е отличен от световния филмов фестивал в Кан Remember the future със статуетка "Златна светулка" в категорията "Най-добър филм за социална справедливост" (Best Social Justice feature film)...

публикувано на 21.06.24 в 16:48

Опера от балкона и детски песни за френския Ден на музиката във Варна

Черноморският град Варна ще се потопи в духа на френския Празник на музиката на 21 юни. Събитието, организирано от Алианс Франсез Варна, с финансовата подкрепа на Община Варна, Държавна опера Варна и Pontica Solutions, предвижда три специални сцени..

публикувано на 21.06.24 в 07:25
Ерина Боянова

Ерина Боянова представя в Института "Сервантес" изложбата си от плакати за испански филми с награди

Институтът "Сервантес" е домакин на поредица от специално създадени филмови плакати, обединени от името "Кино "Испания": Плакати за филми с награди". Изложбата, чийто автор е Ерина Боянова, се открива на 19 юни в галерията на Института в София,..

публикувано на 19.06.24 в 08:35