Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Салонът на изкуствата в подкрепа на София за Европейска столица на културата

БНР Новини
Ансамбъл „Филип Кутев”
Снимка: БТА

На 11 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий – създатели на славянската писменост и духовни покровители на Европа, в Националния дворец на културата в София се открива ХІХ Салон на изкуствата. Това ще се случи с концерт на фолклорните ансамбли „Филип Кутев”, „Пирин” и „Тракия”. Първоначално всеки от съставите ще се представи със своя програма, а после зрителите ще станат свидетели на шеметно надиграване. Билетите за голямата Зала 1 вече са изкупени – фолклорът отново е модерен. И то в градската джунгла, където един след друг никнат клубове за народни танци. Завръщане към корените, възможност да се разкършиш здравословно и да намериш нови приятели – това са някои от обясненията на новата вълна.

Изкуството на танца ще бъде представено в Салона и от спектакъла „Траектории на желанието” на балет „Арабеск”, създаден от хореографката Мила Искренова и пианиста Боян Воденичаров. Постановките „Лебедово езеро”, „Жизел” и „Дон Кихот” ще могат да се видят в парка на Военна академия. Премиерната балетна приказка „Котаракът в чизми” пък се изпълнява от деца и за деца. Хореограф и режисьор е прочутата българска балерина Красимира Колдамова. Примата, играла на редица световни сцени, не е срещала досега балетен спектакъл по тази приказка.

В Артгалерията на НДК по време на Салона ще има няколко изложби: с творби на акад. Дечко Узунов, на живописеца Стоян Илиев, детска експозиция на ателие „Приказен свят”, Национално изложение на художествените училища. В парковото пространство пред Зала 6 на двореца деца ще се изявяват в различни изкуства: ще рисуват, ще моделират от глина, ще танцуват, ще създават театрален спектакъл.

Интересен диалог на двама поети: Маргарита Петкова и Добромир Банев, очаква читателите в книгата „Абсурдни времена”, която ще бъде представена на 15 май. Властелинът на моноспектаклите Мариус Куркински пък ще блесне с таланта си в „Сънят на смешния човек” по Достоевски. Традиция за Салона е Седмицата на испанското и иберо-американското кино. Почитателите на икебаната ще могат да се насладят на цветните композиции на Шого Кариядзаки от Япония. Изложбата му е част от Дните на японската култура в България.

Безспорно най-богата е музикалната подборка на Салона. Акцент в нея е 100-годишнината от рождението на великия български бас Борис Христов. На тази годишнина е посветен спектакълът „Набуко” на Старозагорската опера, режисиран от германката Анете Лайстеншнайдер. И още: постановката на открито на „Борис Годунов” пред храм-паметника „Св. Александър Невски”. Както и поредица от концерти, включително на Смесения хор на БНР, конференция в Българската академия на науките, документални филми за прочутия ни сънародник.

През тази година партньор на Салона на изкуствата е фестивалът „Софийски музикални седмици”. Над петдесет са събитията, включени в общата програма, с изпълнители от над петнадесет страни. Двата форума са част от културната програма на Столична община и подкрепят кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Люк Леви

Люк Леви за европейските диалози и идентичност

"Каква е европейската история, която споделяме? Какви са културните характеристики и политическият дискурс, които оформят и поддържат проекта за обединена Европа в София и Париж, в Киев и във Варшава; в Рига и в Будапеща, в Белград, в Сараево и Кишинев..

публикувано на 13.06.24 в 11:35

Българска изложба за концлагера в Белене гостува във Вашингтон

Българската интерактивна изложба "Белене – смели истории от първо лице" гостува до 14 юни в Музея на жертвите на комунизма във Вашингтон. Тя е част от проекта "Истории от Белене" на фондация "Софийска платформа", осъществен с помощта на фондация..

публикувано на 12.06.24 в 11:52

Елена Алексиева представя в Берлин последния си роман "Вулкан"

Днес (12 юни) в Берлин (Nehringstraße 26, 14059 Berlin), местната българска общност, както и немските почитатели на българската култура, ще могат да се срещнат с писателката Елена Алексиева. Срещата от 19.00 ч., организирана от българското..

публикувано на 12.06.24 в 08:33