Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Салонът на изкуствата в подкрепа на София за Европейска столица на културата

БНР Новини
Ансамбъл „Филип Кутев”
Снимка: БТА

На 11 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий – създатели на славянската писменост и духовни покровители на Европа, в Националния дворец на културата в София се открива ХІХ Салон на изкуствата. Това ще се случи с концерт на фолклорните ансамбли „Филип Кутев”, „Пирин” и „Тракия”. Първоначално всеки от съставите ще се представи със своя програма, а после зрителите ще станат свидетели на шеметно надиграване. Билетите за голямата Зала 1 вече са изкупени – фолклорът отново е модерен. И то в градската джунгла, където един след друг никнат клубове за народни танци. Завръщане към корените, възможност да се разкършиш здравословно и да намериш нови приятели – това са някои от обясненията на новата вълна.

Изкуството на танца ще бъде представено в Салона и от спектакъла „Траектории на желанието” на балет „Арабеск”, създаден от хореографката Мила Искренова и пианиста Боян Воденичаров. Постановките „Лебедово езеро”, „Жизел” и „Дон Кихот” ще могат да се видят в парка на Военна академия. Премиерната балетна приказка „Котаракът в чизми” пък се изпълнява от деца и за деца. Хореограф и режисьор е прочутата българска балерина Красимира Колдамова. Примата, играла на редица световни сцени, не е срещала досега балетен спектакъл по тази приказка.

В Артгалерията на НДК по време на Салона ще има няколко изложби: с творби на акад. Дечко Узунов, на живописеца Стоян Илиев, детска експозиция на ателие „Приказен свят”, Национално изложение на художествените училища. В парковото пространство пред Зала 6 на двореца деца ще се изявяват в различни изкуства: ще рисуват, ще моделират от глина, ще танцуват, ще създават театрален спектакъл.

Интересен диалог на двама поети: Маргарита Петкова и Добромир Банев, очаква читателите в книгата „Абсурдни времена”, която ще бъде представена на 15 май. Властелинът на моноспектаклите Мариус Куркински пък ще блесне с таланта си в „Сънят на смешния човек” по Достоевски. Традиция за Салона е Седмицата на испанското и иберо-американското кино. Почитателите на икебаната ще могат да се насладят на цветните композиции на Шого Кариядзаки от Япония. Изложбата му е част от Дните на японската култура в България.

Безспорно най-богата е музикалната подборка на Салона. Акцент в нея е 100-годишнината от рождението на великия български бас Борис Христов. На тази годишнина е посветен спектакълът „Набуко” на Старозагорската опера, режисиран от германката Анете Лайстеншнайдер. И още: постановката на открито на „Борис Годунов” пред храм-паметника „Св. Александър Невски”. Както и поредица от концерти, включително на Смесения хор на БНР, конференция в Българската академия на науките, документални филми за прочутия ни сънародник.

През тази година партньор на Салона на изкуствата е фестивалът „Софийски музикални седмици”. Над петдесет са събитията, включени в общата програма, с изпълнители от над петнадесет страни. Двата форума са част от културната програма на Столична община и подкрепят кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15