Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Пулсът на новата Русия” – фестивал на съвременното руско изкуство в София

БНР Новини

Един от най-добрите аниматори в света, номиниран за „Оскар”, кибер-принцеса и супер-жена, сияеща в латекс, радикална артистка, рискуваща  живота си на сцената, жива скулптура, 12-часов видеомаратон и музика на открито, литературни четения в парка, кулинарен уъркшоп „Изчезващите руски храни“, специална програма от културната Олимпиада в Сочи за деца… Всичко това и още много други представления внасят в София ритъма на съвременното руско изкуство.

Тук до 8 юни гастролират 15, добили широка известност в Русия и по света млади руски художници, скулптори, фотографи, дизайнери, артисти от различни жанрове на визуалното и сценично творчество, които представят новото, различното и непознатото лице на това изкуство. След музеите, галериите и биеналетата в Москва, Стокхолм, Берлин, Виена, Будапеща, Хонг Конг, Токио, Сидни, идва ред и на София, благодарение на фондация „Дома Арт“, организирала фестивала „Пулсът на Новата Русия“.

Мартина Стефанова„Основната цел на нашата фондация е да откриваме изкуството на държави, за които си мислим, че познаваме. Но се оказва, че не е така. Тази година обръщаме внимание на една, според мнозина, добре позната държава – Русия“ – казва основателят на фондация „Дома Арт”, куратор на фестивала от българска страна Мартина Стефанова, и допълва:

„Много хора си мислят, че познават Русия, но всички се опират на някакви стари спомени от едно време.  Всъщност, нашата цел е да покажем новото и различното, съвременното и актуалното – това са млади, инакомислещи, съвременни хора, които съществуват паралелно с всичко, което ние знаем за там.“

Това, че домакините успяха да съберат в София накуп всички тези млади таланти, които освен в Русия, живеят и творят в най-различни градове по света, е изключително събитие. Всеки от тях показва в София не само своето изкуство, но изнася и лекции, тъй като повечето са преподаватели в своята област. Впрочем, не само лекциите, но и всички мероприятия от фестивала са с вход свободен. Да дадем думата и на руската страна:

Вита Думчюте„Ние ще се постараем да разкажем на българския зрител и сами да разберем какво е Русия днес. Творците са от различни жанрове, говорят на различни визуални езици, но въпреки това ще се постараят да разкрият пред българската публика скрития смисъл на Русия,“ – казва кураторката от руска  страна Вита Думчюте.

На въпроса на Радио България, с какво ги привлече София за участие, Вита Думчюте отговаря:

„Преди всичко това е историческата връзка. Между другото, една от участничките на фестивала, легендарната художничка Елена Ковилина, ще представи пърформънс за дружбата между България и Русия, защото тази тема ни е много близка. Ние не можем без България и България не може без Русия. Съвременното изкуство във вашата страна има голям потенциал. Творците и обикновените хора тук са с широк кръгозор, а за нашето изкуство това е добре дошло.“

Дмитрий ГеллерБезспорен хит на фестивала е ретроспекцията на филмите на Дмитрий Геллер, номиниран през 2013 година за „Оскар”. В София е световната премиера на новата му творба – „Мъжът среща жената”.

„Аз много обичам България, защото тук се провеждат много добри фестивали на анимационното кино. Тук имам и доста приятели, поради което ми е още по-приятно да покажа ретроспектива на своите филми. Освен да правя анимация, аз още и рисувам. Тук ще бъде и моята първа голяма международна изложба.“

Фестивалът на съвременното руско изкуство подкрепя кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019-та година и се провежда с медийната подкрепа на БНР и БНТ. Пълната програма на фестивала може да видите тук.

Снимки: Дома Арт Фест



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14