Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алек Аведисян - победител в конкурса за камерно пеене "Панчо Владигеров"

За първи път тази година международният конкурс "Панчо Владигеров" в Шумен беше изцяло насочен към певците. Те се състезаваха, разделени  в две категории - мъже и жени и се представяха пред журито с председател Александрина Милчева изцяло в камерен репертоар.

На първо място при мъжете бе класиран Алек Аведисян, второто място зае Петър Димов, а трети е Валентин Ватев. В категорията жени журито класира на първо място Наталия Боева от Русия, на второ – Ралица Ралинова и на трето – Евгения Сидерова.

Имаше и няколко специални награди: Призовете за най-добро изпълнение на произведение от Панчо Владигеров бяха присъдени на Алек Аведисян и Ралица Ралинова. Ралица бе определена и за най-добър изпълнител на произведение от Рихард Щраус, а Ина Кънчева й връчи отличие от фондация "Културни перспективи". Наградата за най-добре представил се пианист получи Петър Карагенов.

Баритонът Алек Аведисян има в актива си доста камерни рецитали с пианистката Ружка Чаракчиева. За него камерното пеене е нещо специално. Как се чувства като победител в този конкурс и какво са за него песните на Панчо Владигеров - чуйте в интервюто.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!