Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските евродепутати с консенсус по национално значимите теми

БНР Новини
Снимка: БТА

На среща с президента Росен Плевнелиев новите български евродепутати постигнаха консенсус по национално значимите теми. Целта е да има единодействие при защитата им в ЕП през следващите 5 години без оглед на политическата принадлежност. България е представена от 17 от общо 751 члена в ЕП. От тях 6 от ГЕРБ и 1 от Реформаторския блок в групата на ЕНП, 4 от Коалиция за България в ПЕС, 4 от ДПС в АЛДЕ и 2 от Коалиция „България без цензура” – ВМРО-ЗНС при консерваторите. Кои са ключовите сфери от национален интерес? Ето отговора на наши евродепутати от различните политически семейства:

„Това са първо интересите на българските граждани извън страната – каза Томислав Дончев от ГЕРБ/ЕНП. – Също достъпът на България до ресурси. Въпреки че финансовата рамка вече е договорена, все още има европари за разпределяне. Членството в Шенген, а и в Еврозоната в дългосрочен план, са сред темите, по които нямаме какъвто и да е спор. Както и по голямата тема за нуждата всички да работим за една силна Европа в енергетиката, сигурността, външната политика. А не фокусът да е върху това, в какви бутилки да бъде наливан зехтинът. Обсъдихме и темата за българския еврокомисар, без да се споменават имена. Имаме консенсус по това, че България трябва максимално бързо да заяви позиция и отсега да се бори за максимално добър за страната ни ресор. Изчакване до последния момент, както коментира тези дни правителството, не е приемлив за всички.”

„13 или 14 общи теми можахме да намерим помежду си. Това е безспорен успех. Те са от икономика до външна политика, от членство в Шенген до бежанците. Така че мислим вече как добрите заявки от днес ще станат дела” – категорична е Илиана Йотова от БСП/ПЕС.

„Говорихме си по ясно формулираните български тези от членството на България в Шенген до това България да е стабилен лидер на Балканите. Разбира се, и за енергийната политика. Определихме 17 точки и намерихме доста общи позиции, по които да се консолидират всички български евродепутати“ – посочи Филиз Хюсменова от ДПС/АЛДЕ.

„Когато говорим трябва ли да има един голям енергиен проект, който да донесе пари на българите, българските евродепутати трябва да се обединят – убеден е Ангел Джамбазки от ВМРО, защото националните приоритети са задължителни за всички. – Не може да имаме различия за българското малцинство в Македония, българската общност в Западните покрайнини /Сърбия/, за българите в Украйна, в Румъния. Всички трябва да сме на едно мнение и то е защита на българите там. Но европейската трибуна не трябва да се използва и за решаване на вътрешни крамоли, да изнасяме навън „мръсното бельо” с цел вътрешни саморазправи.”

„Общо взето защитата на правата на българите в чужбина, на българските общности и българските граждани в ЕС, усилена работа за защита правата на българското малцинство в Украйна – това са пресечните точки за обща българска позиция в ЕП, според Светослав Малинов от Реформаторския блок/ЕНП. – Редно е да има обединение по темата за еврофондовете, но не по всички, защото тя е пряко свързана с българското правителство. Новият български еврокомисар трябва да е колкото се може по-влиятелен. Но това е функция и на стабилността на правителството ни.”

Новоизбраните български депутати определиха като успешна тази първа по рода си среща и изразиха мнение това да стане поне ежегодна практика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите Тошко Йорданов (вляво), ИТН и Цончо Ганев, „Възраждане“

"Възраждане“ и ИТН отново искат референдум за запазване на българския лев

"Възраждане“ и "Има такъв народ“ (ИТН) внасят в деловодството на парламента искане Народното събрание да свика референдум за запазване на българския лев, съобщи депутатът Цончо Ганев от "Възраждане". "Това е инициатива, която предишният парламент..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20

В Хераклея Синтика пътуваща изложба привлича вниманието към изчезващи видове

Пътуващата изложбата "Следи от изчезване“ представя изработени от биоматериали отливки на стъпки на застрашени животни в Родопите, които пресъздават действителните им форми и естествените им местообитания, предаде БТА. Експозицията ще гостува в античен..

публикувано на 10.07.24 в 08:10