Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Не се броят песните, които знам” – граовски фолклор със Славка Сакутова

БНР Новини
Снимка: Валя Божилова

Граово е район в Средна Западна България и по характерните си музикални белези се числи към Шопската фолклорна област. Освен изобилието от хороводни песни, тук се срещат представителните за района „сватовски” песни – вид бавни песни с характерна орнаментика на мелодията, която местните наричат „тресене”. Има и много жетварски и седенкарски песни. На седянката се събирали млади жени да правят даровете си, да шият и плетат. Идвали и ергени, запявали, ставало весело. „Стопанката на къщата държеше под око всички ни, гледаше закачките да не преминават границата. Имаше строг морал на живот” – разказва Славка Сакутова за времето на своята младост. В репертоара ѝ има много седенкарски песни, но една е особено прочувствена, разказва за мома, която изгаря сватбените си дарове: „Гори, гори, моя красна рубо, така гори мое клето сърце – либе ми се за друга ожени!”.

Славка Сакутова е родена на 6 юли 1927 година в София, но израства в село Беренде, на 42 км югозападно от София. Там има поверие, че ако новородено пие първа вода от звънче, ще е гласовито. Родителите на Славка спазват традицията. Прадядо ѝ е свещеник и добър певец, баща ѝ пее, майка ѝ също била гласовита. Помни красивите жетварски песни на нивата: „Зажни, Ружо, тебе лека ръка – бърза жетва, бързо жънеш, леко пееш, далече се чува…” . Момата пее, а от близката нива любимият се провиква „ехехеееей”, за да разбере, че я чува. Маранята на знойния ден се отразява в тези песни. „Пладнина е брайно” е такъв пример, един от първите записи на Славка в БНР.

Славка Сакутова е на седемнадесет години, когато се явява на прослушване в Радиото. В комисията са певците Атанаска Тодорова, Жечо Долчинков и Георги Бояджиев, отговорник за народна музика. Одобряват я, но баща ѝ не я пуска да стане певица. Вече омъжена, през есента на 1948 година, запява редовно като хоноруван сътрудник на Радиото. Пее „на живо” – съпровождат я Тракийската тройка на Станил Паяков и Угърчинската група на Цвятко Благоев. По-късно, след 1952 година записва граовски песни с оркестрите на Коста Колев, Иван Кирев и оркестъра на БНР. От тези години са познанствата ѝ с колоси в народната музика като Борис Машалов, който пее във Военния ансамбъл и акордеонистът Борис Карлов, тогава тамбурист. Борис Машалов я кани в новосформираната „Наша песен”. И Славка избира – тръгва из България с групата от известни певци, днес легенди в народната музика.

Легендарната група „Наша песен” с Борис Машалов и Борис Карлов, Славка Сакутова е трета отляво. Снимка: личен архив

„Надлъж и нашир сме обиколили България многократно. Пътувах с Борис Машалов, Борис Карлов, Ика Стоянова, Мита Стойчева, Лалка Павлова, Маша Белмустакова, Магда Пушкарова… Нямахме свой автобус и пристигахме с обществения. А понякога пътувахме и с каруци. Цялото село ни посрещаше – идваха кой с каквото имаше, кокошки, пити, баници, кофи с вино. Празник беше за хòрата, обичаха ни и ни чакаха с нетърпение. Пеехме солово, групово, имаше и инструментални изпълнения… Излизахме в чужбина с концерти – Англия, Франция, Швеция, Белгия, Съветския съюз тогава… Спомням си, в Швеция илюстрирах лекции на фолклористката Райна Кацарова. Повикаха ме в едно училище да показвам граовското пеене. Имаше голям интерес от страна на децата, но им беше трудно да научат орнаментиката. Тя е вродена у местните певици.”

„Една майка две радости прави – дъщеря дава и снаха посреща” – така разказва граовска песен на Славка Сакутова, звучала на много европейски сцени.

През 80-те на миналия век, когато се пенсионира, Славка не спира да пее – канят я за различни участия и празненства. Сърдечен и грижовен човек, и днес на 87 години приема млади таланти, на които дава песни и показва тънкостите на изпълнението. „Имам вече 65 години с песента. Не се броят песните, които знам”.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15