Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Арфата – едно безкрайно музикално предизвикателство в живота на Анжела Маджарова

БНР Новини
Снимка: личен архив
Музикант на света – може би така е правилно да определим една от най-известните български арфистки Анжела Маджарова. Свирила на пет континента, тя продължава с неспиращ ентусиазъм и вдъхновение да работи върху нови проекти, да търси различни предизвикателства, да учи млади инструменталисти. Месец май беше особено интензивен за музикантката. Тя откри „Майски културни тържества” в Смолян, заедно със сопраното Диляна Георгиева. Малко по-късно Анжела представи в столичен клуб друг интересен проект. В него тя свири с бразилската цигуларка Каролина Фойерхармел, която в момента се е установила в България. Колоритът на латиноамериканската музика и богатата ѝ палитра от емоции, страсти и настроения е любима тема за повечето музиканти. Анжела Маджарова не прави изключение, тъй като е живяла и работила в Мексико пет години. Многократно е концертирала и в Бразилия. Заедно с Каролина споделят своята страст към тази култура. Така създават проект, в който музиката е колаборация от романтика, носталгия, топли бразилски ритми и страстта на аржентинското танго. Анжела Маджарова записа друг интересен албум, също повлиян от екзотиката на латиноамериканските ритми.

Направихме CD с една френска флейтистка Вирджиния Бов, която работи в Кипър – разказва арфистката. Озаглавен е „С латиноамерикански страсти и френска елегантност”. Включихме в него пиеси на Астор Пиацола и Клод Дебюси. Записахме целия цикъл „История на тангото” на А. Пиацола в нова версия. Той е съставен от четири части и е написан за флейта и китара в оригинал. Звучи много красиво и с арфа, заради богатия звук на инструмента.

От седем години Анжела работи успоредно и в Кипър, прави майсторски класове в Австралия, преподава на студенти от Азия, има и частни ученици у нас. Отворена за нови музикални предизвикателства, тази година тя основа фирма, която предлага всички пособия за арфа. Това е един от най-скъпите инструменти и затова поддръжката му е много важна.

Анжела Маджарова иска да допринесе за изучаването на този инструмент в повече музикални училища в страната. Арфистката се надява, че своето място в България ще намери и келтската арфа – по-достъпна за свирене и като размер, и като цена. Общоприето е мнението, че сравнително рядко се използва арфата за солов инструмент и в оркестър. Хората имат малко познания както за инструмента, така и за композиторите, писали за него. Ето какво допълва за сътрудничеството си с някои оркестри и за предпочитаните от нея музикални епохи, Анжела Маджарова:

Обичам на сцената да си партнирам с различни музиканти и състави. Това носи разнообразие и провокира дадени качества не само в мен, но и в останалите инструменталисти. С оркестъра на Classic FM винаги ми е много приятно да работя и поради факта, че канят солисти от световна величина. За мен това е един прекрасен ансамбъл на много високо професионално ниво. А що се отнася до стиловете в музиката – всеки един дава нещо специфично, провокира ме да покажа арфата в различна светлина. Това е инструмент с много богат тембър, но за съжаление в България не е особено популярен. Аз съм оптимист и вярвам, че в близко бъдеще отношението към него ще се промени – расте много талантливо поколение. До моята душевност най-близък е френският импресионизъм – Морис Равел, Клод Дебюси и други. Като цяло малко са композиторите, които са писали за арфа, заради спецификата ѝ. Но в последно време се забелязва развитие по темата т.е. все по-често се създават произведения за инструменти, неизследвани до момента в дълбочина. За щастие арфата е сред тях. Щастлива съм, че има пиеси, създадени специално за мен – от гръцкия композитор Никос Харизанос и от Любомир Денев – много известен български творец. Той написа прекрасно произведение за мен, което изпълних на фестивала „Варненско лято” преди години – „Български импресии за арфа.”

Благодарение на Анжела Маджарова, за първи път в България ще се проведе „Лятна Академия по арфа 2014”. Нейното желание е любители и професионалисти да могат да почерпят опит от утвърдили се български арфисти с международно признание. Всяка неделя от 29 юни до 3 август различни преподаватели и изпълнители на арфа ще предават своя опит на всеки желаещ, без значение от възрастта.

Още от категорията

Хроника на музикалните събития

Сестри Бисерови са сред първите български народни изпълнители със сериозна световна кариера. Те са и първият фолклорен състав, осъществил албум с чуждестранен продуцент. Безброй са концертите им по света. През 2008 г. прочутото трио навърши три..

публикувано на 27.10.09 в 09:24
Пианистката Борислава Танева със своя студентка в НМА “П. Владигеров”.

Пианистката Борислава Танева на международните сцени

Името на Борислава Танева свързваме с изявите й на пианист и педагог, но към тях прибавяме и факта, че е автор на  клавирни пиеси за деца. Интересът към творчеството наследява от баща си – именитият български композитор Александър Танев. В негова памет..

публикувано на 27.10.09 в 09:06

„Славей” ми пее

Славеят  е малка пойна птичка, прочутата със своя глас и вълшебно звучащи трели. Името й са избрали певиците от квартет „Славей”, известен по цял свят. Основан през 1991 година от Надка Караджова, той е събрал още три певици – известни солистки от..

публикувано на 23.10.09 в 12:07