Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът си отива, политиката за разнообразяване на енергийните доставки остава

Снимка: архив

В последния месец от непълния мандат на правителството на Пламен Орешарски темата за разнообразяване на енергийните доставки бе актуализирана в Загреб с едно заседание на смесения съвет на България и Хърватия за икономическо сътрудничество. Обсъждани бяха възможностите от 2017 г. Хърватия да доставя на България газ от северната част на Адриатическо море. Дискутирани бяха конкретно и възможностите за свързване на газовите системи на Хърватия и България през Сърбия или през Унгария и Румъния. Поради голям интерес от българска страна към хърватския проект за втечнен природен газ, бе договорено този проект да бъде представен в близките седмици в София. Това едва ли ще стане до оставката на кабинета „Орешарски”, но договореностите от Загреб са между две страни-членки на ЕС и те ще останат в сила, защото са част от европейската политика за разнообразяване на източниците и пътищата на газовите доставки. Впрочем, след кабинета „Орешарски” България ще има служебно правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев, който в разговори с хърватския държавен глава Иво Йосипович засвидетелства еднозначен интерес към обсъжданите в Загреб теми още през октомври миналата година. В наследство на бъдещите управляващи кабинетът „Орешарски” оставя и енергийни договорености с друга страна-членка на ЕС – Кипър. Само преди месец, в средата на юни, външният министър Кристиан Вигенин дискутира с кипърския си колега Йоанис Касулидис, вероятната важна роля на Кипър в проекта за доставка на газ до терминали за втечнен газ в Гърция. Става въпрос за бъдещия газов коридор север-юг, по който синьо гориво ще може да се доставя през България за Румъния и Централна Европа. Днешното правителство си отива скоро, но политиката на България за разнообразяване на енергийните доставки остава. Дори и затова, защото в страната няма съществена политическа сила, която да й се противопоставя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българска делегация участва в отбелязване на годишнината от геноцида в Сребреница

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков присъства на възпоменателната церемония в Мемориалния център в Поточари по повод 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница. В знак на почит към жертвите той положи цветя на мемориалната плоча и се..

публикувано на 12.07.24 в 09:04

Пловдив посреща състезатели по кану-каяк от цял свят

Гребният канал в Пловдив е домакин на две Световни първенства по кану-каяк, съобщиха организаторите. Най-напред, от 12 до 14 юли ще се състезават над 300 ветерани от 37 държави, а седмица след това, от 17 до 21 юли е Световното първенство за младежи и..

публикувано на 12.07.24 в 06:30

Рок легенди от DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT са специални гости на "Фестивала в долината на виното“

На голямата сцена на четвъртото издание на "Midalidare - Rock in the Wine Valley" от 12 до 14 юли, наред с хедлайнърите  DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT ,   участват още 13 банди от чужбина, сред които Axel Rudi Pell, Hammerfall, Beast in Black, The..

публикувано на 12.07.24 в 06:15