Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да си предприемач не е лесно!

Снимка: архив

Бизнесът по целия свят беше ударен преди години от финансовата криза и някои държави все още се съвземат. В тези трудни времена желанието на много млади хора да започнат свой бизнес е риск, който граничи с лудост. В много от случаите вместо предприемачи, те стават жертва на своята мечта. „Никога не спирай да преследваш целта си!”– съветват повечето успели хора. Възможно ли е обаче това в тези тежки финансови времена?

Да! Министерството на икономиката и енергетиката в България стартира проекта „Техностарт”, който ще насърчава прохождащи студентски фирми и млади предприемачи. Отделени са 400 хил.лв., които ще помогнат за осъществяването на около 20 бизнес плана. По този проект работи и Петко Иванов, който е студент в УНСС. В „Техностарт” той попада, печелейки конкурса „Студент на годината” в категория „Социални, стопански и правни науки”. Така наградата за него се оказва тримесечен стаж в МИЕ. Задълженията му са свързани с популяризиране на инициативата в социалните мрежи. Повече за това как министерството ще насърчава младежките проекти, ще разберем от него:

„Проектът дава възможност на студенти и докторанти, които имат иновативна бизнес идея, да кандидатстват и да получат безвъзмездно финансиране до 20 хил. лв. По този начин даваме шанс на хора, които нямат никакъв опит, да придобият практически умения и знания.”

Условието да кандидатстваш по проекта „Техностарт” е да си студент, докторант или завършил висшето си образование през учебната 2013-2014 г. бакалавър или магистър. Идеите, които ще бъдат финансирани, трябва да са в областта на преработващата промишленост, ИТ услугите и научната дейност. Друго важно изискване е кандидатите да инвестират 10% от цялата сума. Това се прави с цел те да имат лична ангажираност и да са по-отдадени на идеята. Има ли риск изискването за собствен капитал да се превърне в „препъни камък” за младите предприемачи?

„Трябва да ги набави в момента на одобрението, за да му бъдат преведени по сметка останалите пари. Но ние също така добавихме и условие, че тези 10% може да не са само финансов актив, но и материален, т.е. кандидатът би могъл също да декларира, например лаптоп на стойност 2 хил. лв. Мисля, че не би имало проблем за повечето студенти.”

Въпреки че, инициативата на МИЕ започна скоро, вече има интерес. Проектът е отворен не само за българи, но и за чужденци, обучаващи се в български ВУЗ. Какви са бизнес плановете на кандидатите, ще разберем отново от Петко:

„Като цяло идеите са насочени предимно към ИТ сектора, тъй като той в момента се налага успешно. Стартирането в този отрасъл е по-лесно, отколкото в останалите, тъй като за разработването на софтуер, уеб приложения и различни хардуерни продукти не се изисква чак толкова голямо финансиране. Като цяло има разнообразни идеи, но преобладават тези в ИТ направлението.”

А какви са интересите на студента в УНСС, ще научим от самия него:

„Освен, че съм стажант в министерството, участвам и в неправителствената организация „Заедно в час”, която цели да подобри образованието в училищата, като изпраща млади хора, които да преподават по иновативен начин. Оттам дойде интересът ми към образованието в България. Искам да стартирам собствен проект, който представлява образователна платформа. Сайтът ще съдържа различни видеоуроци, лекции и система за тестване на знанията и уменията, която автоматично наглася трудността си спрямо това как се справят потребителите. Тя ще дава възможност всеки да върви със собствено темпо и ще го насочва към попълване на пропуските в знанията.”

Ключът към успеха според Петко се крие не толкова в парите, колкото в добрия екип. Той очаква образователната платформа да стартира до година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55