Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да си предприемач не е лесно!

Снимка: архив

Бизнесът по целия свят беше ударен преди години от финансовата криза и някои държави все още се съвземат. В тези трудни времена желанието на много млади хора да започнат свой бизнес е риск, който граничи с лудост. В много от случаите вместо предприемачи, те стават жертва на своята мечта. „Никога не спирай да преследваш целта си!”– съветват повечето успели хора. Възможно ли е обаче това в тези тежки финансови времена?

Да! Министерството на икономиката и енергетиката в България стартира проекта „Техностарт”, който ще насърчава прохождащи студентски фирми и млади предприемачи. Отделени са 400 хил.лв., които ще помогнат за осъществяването на около 20 бизнес плана. По този проект работи и Петко Иванов, който е студент в УНСС. В „Техностарт” той попада, печелейки конкурса „Студент на годината” в категория „Социални, стопански и правни науки”. Така наградата за него се оказва тримесечен стаж в МИЕ. Задълженията му са свързани с популяризиране на инициативата в социалните мрежи. Повече за това как министерството ще насърчава младежките проекти, ще разберем от него:

„Проектът дава възможност на студенти и докторанти, които имат иновативна бизнес идея, да кандидатстват и да получат безвъзмездно финансиране до 20 хил. лв. По този начин даваме шанс на хора, които нямат никакъв опит, да придобият практически умения и знания.”

Условието да кандидатстваш по проекта „Техностарт” е да си студент, докторант или завършил висшето си образование през учебната 2013-2014 г. бакалавър или магистър. Идеите, които ще бъдат финансирани, трябва да са в областта на преработващата промишленост, ИТ услугите и научната дейност. Друго важно изискване е кандидатите да инвестират 10% от цялата сума. Това се прави с цел те да имат лична ангажираност и да са по-отдадени на идеята. Има ли риск изискването за собствен капитал да се превърне в „препъни камък” за младите предприемачи?

„Трябва да ги набави в момента на одобрението, за да му бъдат преведени по сметка останалите пари. Но ние също така добавихме и условие, че тези 10% може да не са само финансов актив, но и материален, т.е. кандидатът би могъл също да декларира, например лаптоп на стойност 2 хил. лв. Мисля, че не би имало проблем за повечето студенти.”

Въпреки че, инициативата на МИЕ започна скоро, вече има интерес. Проектът е отворен не само за българи, но и за чужденци, обучаващи се в български ВУЗ. Какви са бизнес плановете на кандидатите, ще разберем отново от Петко:

„Като цяло идеите са насочени предимно към ИТ сектора, тъй като той в момента се налага успешно. Стартирането в този отрасъл е по-лесно, отколкото в останалите, тъй като за разработването на софтуер, уеб приложения и различни хардуерни продукти не се изисква чак толкова голямо финансиране. Като цяло има разнообразни идеи, но преобладават тези в ИТ направлението.”

А какви са интересите на студента в УНСС, ще научим от самия него:

„Освен, че съм стажант в министерството, участвам и в неправителствената организация „Заедно в час”, която цели да подобри образованието в училищата, като изпраща млади хора, които да преподават по иновативен начин. Оттам дойде интересът ми към образованието в България. Искам да стартирам собствен проект, който представлява образователна платформа. Сайтът ще съдържа различни видеоуроци, лекции и система за тестване на знанията и уменията, която автоматично наглася трудността си спрямо това как се справят потребителите. Тя ще дава възможност всеки да върви със собствено темпо и ще го насочва към попълване на пропуските в знанията.”

Ключът към успеха според Петко се крие не толкова в парите, колкото в добрия екип. Той очаква образователната платформа да стартира до година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ще купуваме оборудване за още два хеликоптера за гасене на пожари, реши Съветът по сигурността

Правителството работи за максимално съкращаване на сроковете за обезщетения за пострадалите при пожарите от последните дни в страната. Всички засегнати от огъня могат да получат от Агенция "Социално подпомагане" до 1578 лв. за спешни нужди. Това стана ясно..

публикувано на 19.07.24 в 19:41

През почивните дни ще превали, остава топло и горещо

В събота  до обяд ще е слънчево. След пладне ще се заоблачава и до полунощ на много места ще превали кратко, но интензивно с гръмотевици. На северозапад има опасност от градушки. Минималните температури ще са между 18° и 24°, в Русе 27°, в София 18°...

публикувано на 19.07.24 в 19:05

България днес - 19 юли 2024 г.

В „България днес“ говорим за огъня, хората и държавата, в контекста на бушуващите пожари в страната ни. По традиция в петък правим преглед и на събитията с балкански адрес от изминалите дни в рубриката „По съседски“. В навечерието на..

публикувано на 19.07.24 в 19:00