Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Тончев: 16 на 12 е съотношението на твърдите ядра в ГЕРБ и БСП, АБВ е на ръба на 4-процентовата бариера

Снимка: БГНЕС

Ново социологическо проучване показва, че шест политически сили имат шанс да влязат в следващия парламент. Допитването е извършено от "Сова Харис" по поръчка на агенция БГНЕС. Според данните ГЕРБ би получила 23%, а БСП - 15,2 на сто. На трето място е Движението за права и свободи, за което ще гласуват 8%. То е следвано от коалицията "България без цензура"–ВМРО–Гергьовден с 5,9% и Реформаторският блок с 4%. АБВ се ползва с на подкрепата на 2,7%. Малка е вероятността в следващото Народно събрание да влязат представители на националистическите формации, показват още данните на "Сова Харис".

Васил Тончев, директор на социологическата агенция "Сова Харис", заяви в предаването на "Хоризонт" "12+3", че шест партии могат да прескочат бариерата от 4% за влизане в Народното събрание, ако изборите са сега. Той обаче подчерта, че ситуацията се развива толкова динамично, че данните са по-скоро ориентир, отколкото прогноза. Много, много неща могат да се променят за оставащите два месеца до изборите. Хората нямат доверие на политиците, на институциите и е възможно да се преориентират или да останат пасивни. 22 на 15 е съотношението между двете най-подкрепяни партии, 22 е за ГЕРБ, 15 за БСП.

16 на 12 е съотношението на твърдите ядра на двете партии.
Най-големият въпрос е колко души ще гласуват, много вероятно е да са над 50%, тъй като тези, които заявяват, че ще гласуват, са 47 на сто от анкетираните. На парламентарни избори обикновено гласуват около 60%.

Като най-значима фигура в момента изпъква лидерът на опозицията Бойко Борисов.

Според Тончев бъдеща коалиция ГЕРБ – ДПС би могла да донесе така нужната за страната стабилизация.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Васил Тончев и оценката му за правителството можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!