Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окончателно: дългоочакваната оставка на правителството е факт

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Дългоочакваната оставка на експертния кабинет на Пламен Орешарски в България окончателно е факт. Тя бе предизвестена още със съставянето на компромисната коалиция на малцинството на БСП с ДПС в НС, с негласна подкрепа на „Атака”, при изолация на победилата в предсрочните избори на 12 май м.г. ГЕРБ. А след евровота от 25 май т.г. сривът в подкрепата за мандатоносителя БСП, новата конфигурация на политическите сили с голям превес на опозицията и последвалата политическаи институционална криза в страната я направиха очаквано и логично неизбежна. И принудиха в сряда премиера да я подаде без повече отлагане, въпреки възможния 4-годишен мандат по Конституция. Това дава шанс за провеждане на предсрочни парламентарни избори на договорената от основните партии дата 5 октомври 2014 г., при спазване на процедурата за втори опит за съставяне на правителство в този парламент. Според постигнатия предварително консенсус при президента Росен Плевнелиев те ще се откажат от това и на 6 август т.г. държавният глава с общ указ ще разпусне 42-то НС и ще назначи служебен кабинет за срок от 2 месеца. До тогава сегашното правителство ще работи в оставка.

Равносметката

Едногодишното управление на обявилия се за социално насочен програмен кабинет „Орешарски” бе съпроводено от самото начало от масови протести на гражданите с искане за оставка заради компромисни назначения със задкулисен олигархичен и партократичен оттенък с неясни властови цели и в разрез с демократичните правила. Ще се запомни с най-охраняваните от народа си правителство и парламент в най-бедната страна-членка на ЕС, с нонсенса „контрапротест”, безпрецедентна намеса на прокуратурата в делата на парламентарна и изпълнителна власт, с усещане за нестабилност, безпомощност, хаос и „игра” извън правилата.

Наследството

Отиващото си правителство оставя няколко важни проблема за решаване от служебен кабинет при неработещ парламент в тежка и сложна ситуация. Сред тях са актуализацията на бюджета на държавата и НЗОК, номинирането на еврокомисар от България, бързото възстановяване на евросредствата по две от спрените европрограми и ускоряване на усвояването на европарите по останалите програми за периода 2007-2014 г. още до края на тази година и, не на последно място, решаването на проблема с четвъртата по големина банка КТБ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Станимир Михайлов

НЗОК започва проверки на болници заради съмнение за фалшиви хоспитализации

Националната здравноосигурителна каса ще проверява дали лечебни заведения са отчитали фалшиво лечение без пациентът да е лежал в съответната болница, каза пред БНР управителят на касата Станимир Михайлов, който преди броени дни беше възстановен..

публикувано на 13.10.24 в 13:48
Димитър Площаков

Адв. Димитър Площаков: Данните за чистотата на въздуха не отразяват обективното състояние

Пунктовете, на които се поставят станциите за измерване на качеството на атмосферния въздух, са далече от местата с висока концентрация на фини прахови частици. До този извод достига адв. Димитър Площаков след задълбочено проучване върху контрола..

публикувано на 13.10.24 в 11:58
Дъбът в центъра на селото, който е на над 550 години

Жителите на село Величка се гордеят със своите два дъба столетници

Няма жител на село Величка (Североизточна България), който да не знае за двата вековни дъба, превърнали се в част от природното наследство на населеното им място. Дърветата са от вида Quercus spp. През 1990 г. те са оградени и са им поставени табели,..

публикувано на 13.10.24 в 10:05