Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окончателно: дългоочакваната оставка на правителството е факт

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Дългоочакваната оставка на експертния кабинет на Пламен Орешарски в България окончателно е факт. Тя бе предизвестена още със съставянето на компромисната коалиция на малцинството на БСП с ДПС в НС, с негласна подкрепа на „Атака”, при изолация на победилата в предсрочните избори на 12 май м.г. ГЕРБ. А след евровота от 25 май т.г. сривът в подкрепата за мандатоносителя БСП, новата конфигурация на политическите сили с голям превес на опозицията и последвалата политическаи институционална криза в страната я направиха очаквано и логично неизбежна. И принудиха в сряда премиера да я подаде без повече отлагане, въпреки възможния 4-годишен мандат по Конституция. Това дава шанс за провеждане на предсрочни парламентарни избори на договорената от основните партии дата 5 октомври 2014 г., при спазване на процедурата за втори опит за съставяне на правителство в този парламент. Според постигнатия предварително консенсус при президента Росен Плевнелиев те ще се откажат от това и на 6 август т.г. държавният глава с общ указ ще разпусне 42-то НС и ще назначи служебен кабинет за срок от 2 месеца. До тогава сегашното правителство ще работи в оставка.

Равносметката

Едногодишното управление на обявилия се за социално насочен програмен кабинет „Орешарски” бе съпроводено от самото начало от масови протести на гражданите с искане за оставка заради компромисни назначения със задкулисен олигархичен и партократичен оттенък с неясни властови цели и в разрез с демократичните правила. Ще се запомни с най-охраняваните от народа си правителство и парламент в най-бедната страна-членка на ЕС, с нонсенса „контрапротест”, безпрецедентна намеса на прокуратурата в делата на парламентарна и изпълнителна власт, с усещане за нестабилност, безпомощност, хаос и „игра” извън правилата.

Наследството

Отиващото си правителство оставя няколко важни проблема за решаване от служебен кабинет при неработещ парламент в тежка и сложна ситуация. Сред тях са актуализацията на бюджета на държавата и НЗОК, номинирането на еврокомисар от България, бързото възстановяване на евросредствата по две от спрените европрограми и ускоряване на усвояването на европарите по останалите програми за периода 2007-2014 г. още до края на тази година и, не на последно място, решаването на проблема с четвъртата по големина банка КТБ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Повечето безработни нямат професионална квалификация

Повечето безработни хора у нас не притежават професионална квалификация и специалност, съобщава Агенцията по заетостта. Само за една година броят на хората без специални умения е нараснал с 8% и възлиза на близо 87 хиляди. Данните показват още, че..

публикувано на 04.08.24 в 13:07

България е на второ място в Европа по горски пожари

Страната ни е на второ място – след Кипър, в класацията по горски пожари в Европа през 2024 г., според Европейската информационна система за горски пожари. Годишно у нас избухват около 600 горски пожара, които засягат близо 10 хил. хектара земя и..

публикувано на 04.08.24 в 11:10

Пострадалото момче на плажа в Созопол е в стабилно състояние

Деветгодишното момче, което получи тежки травми при инцидент с почистваща машина на централния плаж в Созопол, е със стабилни показатели и контактно, съобщиха от “Пирогов”. Детето беше транспортирано по въздух от Бургас и подложено на..

публикувано на 04.08.24 в 10:26