Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песен победител в класациятя "Надпяване" за месец юли е "Шопски припевки" в изпълнение на "Вая" квартет

БНР Новини
Вая квартет
Снимка: личен архив
Вая квартет
Събира ги предложението към всяка една от тях да станат част от група Finno-Balkan Voices. Тогава бъдещите участнички в квартета са все още студентки в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив (АМТИИ - Пловдив). В състава на „Вая“ квартет влизат:
Марина Стефанова - родена в Търговище. Завършва средното си образование там и след това продължава обучението си в АМТИИ-Пловдив, със специалност „Изпълнителско изкуство - народно пеене” в класа на проф. Светла Станилова. През годините, като солистка на множество хорове и формации, Марина се изявява на сцени у нас и в чужбина. Заемала е призови места от конкурси в страната. Има реализирани записи за фонда на БНР на автентични песни от родния си край. Понастоящем работи като хорист - солист към Ансамбъл за народни песни и танци „Пазарджик”, град Пазарджик.
Соня Георгиева - родена в град Попово. Завършва средното си образование в Търговище, а висшето - в АМТИИ - Пловдив, със специалности „Изпълнителско изкуство - народно пеене” и „Дирижиране на народни състави”. През 2009 година е на специализация във фолклорния департамент на музикална акдемия „Сибелиус” - Хелзинки, Финландия, където изучава финландски фолклор.Тя е една от „виновниците” за създаването на група Finno-Balkan Voices.
Илиана Тейбор - родена в град Раковски. От малка е закърмена под звуците на българската народа песен и гъдулка. Завършва средно образование в Пловдив, а след това и АМТИИ - Пловдив със специалностите „Изпълнителско изкуство - народно пеене”, ”Артмениджмънт”. Пяла е в Академичен народен хор към АМТИИ под ръководството на проф. Константин Бураджиев, скойто през 2009 г. печелят златен медал от световна хорова олимпиада - Грац, Австрия.
Гергана Таскова - родена в град Харманли. Завършва средното си образование в град Пловдив, а след това и АМТИИ със специалностите „Изпълнителско изкуство -народно пеене”, „Артмениджмънт”. През годините е лауреат на множество конкурси, определяна е като една от най-добрите млади тракийски певици. Понастоящем е докторант към АМТИИ и преподавател по народно пеене.
Ганчо Гавазов (ръководител) - роден в град Карлово. Средното си образование завършва в Националното училище за фолклорни изкуства "Широка Лъка" и след това продължава образованието си в АМТИИ - Пловдив, със специалност „Изпълнителско изкуство” - гъдулка и „Дирижиране на народни състави”. По настоящем работи като в НУФИ "Широка Лъка" като преподавател по гъдулка и диригент на представителния хор.
Ганчо пише обработки на народни песни,като смело показва своя авторски почерк си в тях. Поредният му успех са извоюваните първа и втора награда на негови композиции на конкурса за авторска музика - „Нова българска народна музика в 7/8” град Чепеларе, 2013.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!