Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три красиви гласа, обединени от обща мечта

БНР Новини
Снимка: личен архив

Една формация преобърна представите за операта през последните две десетилетия на ХХ в. С изпълненията си тримата тенори – Лучано Павароти, Пласидо Доминго и Хосе Карерас, спечелиха сърцата на милиони по земното кълбо. В малка, но богата на таланти България, световноизвестните певци имат своите последователи. Историята на трио „Уникалните гласове”, започва през 2007 г. За първите стъпки на състава разказва единият от певците – Веселин Вачев:
„Представихме се на хореографа и импресарио на ансамбъл „Българе” г-н Христо Димитров. Той много ни хареса и изрази желание да работим заедно, в последствие стана и наш продуцент. От 2009 г. съставът се оформи в настоящия си вид. Към мен се присъединиха Георги Петров и Борис Луков. Правилото, към което и тримата се придържаме, е да бъдем професионалисти. Ние работим за една кауза – да привлечем хората към жанра, да направим нещо стойностно. Естествено, понякога имаме различия по много въпроси. Това си има и своята положителна страна – търсим различни интерпретации докато открием онази, която най-много се харесва на публиката. Правим компромиси един с друг, разрешаваме всяко разногласие с интелигентен разговор. Дай Боже, да се разбираме така и занапред.”

Наред с класическия репертоар, тримата тенори работят и в сферата на популярния жанр. В концертите си включват евъргрийни, рокендрол и други стилове и все пак винаги остават верни на голямата си любов – операта. Наскоро те представиха своя дебютен албум. Той съдържа едни от най-известните и обичани арии и канцонети в оперния репертоар. Дискът завършва с арията на принц Калаф от последно действие на операта „Турандот” от Джакомо Пучини. Ликуващият възглас на финала – „Vincero!” („Ще победя” в превод от италиански език), дава името на албума. Веселин Вачев обяснява защо решават да го озаглавят по този начин:

„Включили сме някои от най-известните творби от теноровия репертоар. Направихме албум, който отразява нашата същност. Ние искаме да бъдем победители, изпълненията ни да носят този заряд. Желанието ни е като си пусне диска, слушателят да се изпълни с хъс да побеждава във всички свои начинания. Наши почитатели, които вече са го чули, казват че за тях е било едно доста емоционално преживяване. Надявам се наистина да е така.”

Тримата български тенори са концертирали в САЩ, Канада, Русия и други страни от Европа. Паралелно с това всеки от певците има самостоятелни изяви. Най-младият от тях, Борис Луков, е солист на Варненската опера. „Много се гордеем с него, той прославя родината ни в чужбина с многото турнета, в които взе участие” – казва Веселин Вачев.

При такъв състав аналогията с първообраза не може да се избегне. На въпроса кой е личния му фаворит сред тримата тенори, Веселин Вачев отговаря:

„Не бих могъл да посоча като свой фаворит един от тримата, просто защото на сцената те бяха едно цяло. Пласидо Доминго има страхотен тембър, Лучано Павароти притежаваше невероятно излъчване, а гласът на Хосе Карерас, особено в младите му години, е разкошен. Красотата на теноровия диапазон се среща все по-рядко. Това бе една от причините да наречем състава си „Уникалните гласове”. Ние сме уникални с енергията, която излъчваме когато сме заедно на сцената. А Павароти, Доминго и Карерас носеха една магия, сама по себе си недостижима.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15