Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1948 година: Създаването на ЦСКА

| обновено на 02.09.14 в 12:26
Отборът на ЦСКА (тогава – „Септември при ЦДВ”) с шампионската купа на страната за 1948 г.
Снимка: архив

През 1948 година обединението на няколко спортни клуба променя завинаги футболния живот в България, защото дава началото на успешния път на един от най-почитаните родни отбори – ЦСКА.

През зимата на 1948 година армейският отбор „Чавдар” (София) се обединява с физкултурния отдел на Централен дом на войската (ЦДВ), а скоро след това отборът се обединява и със „Септември” (София) и на 5 май се създава „Септември при ЦДВ.” Първият официален мач на „Септември при ЦДВ” е на 19 май 1948 г. на стадион „Юнак” срещу Славия, а срещата завършва при резултат 1:1. През същата година, воден от капитана Нако Чакмаков, армейският отбор достига до финал срещу шампионите „Левски”. В първата финална среща „Левски” побеждава с 2:1, но в реванша на препълнения  и безтревен стадион „Юнак” армейците постигат същата преднина срещу фаворитите с два гола на Димитър Миланов – Пижо. В 90-тата минута на двубоя Нако Чакмаков бележи след далечен изстрел и голът донася купата на червения отбор. Този триумф на 9-ти септември, 1948 дава тласък на един от най-великите български футболни отбори, който през годините ще постигне исторически успехи срещу европейски грандове и ще даде на родния футбол много от най-успешните и обичани български футболисти.

ЦСКА е имал доста имена. През 1949 година отборът на българската армия е преименуван на ЦДНВ (Централен дом на народната войска), а след 1954 година името му вече е „Централен дом на народната армия” (ЦДНА). През 1962 година отборът вече се нарича ЦСКА „Червено знаме.” Купите на ЦСКА се трупат бързо, а агресивният стил и паметни победи срещу отбори като „Нотингам Форест,” „Аякс” и „Ливърпул” носят радост на многобройните запалянковци.

Минават години преди падането на социалистическия режим в България да направи възможни футболните трансфери на запад и след 1990 година много от младите таланти на ЦСКА имат кариери в Европа, където доказват, че ЦСКА е истински инкубатор за футболни звезди и усъвършенстват наученото в червения отбор. Един от тези футболисти е безпощадният нападател на армейците Христо Стоичков. Невероятната му игра впечатлява Йохан Кройф и Стоичков е привлечен в Барселона, където пише история като един от най-великите голмайстори в Европа и света.

През 1994 треньор на националния отбор на България е легендата на ЦСКА Димитър Пенев, а в отбора са звезди като Христо Стоичков, Емил Костадинов, Трифон Иванов. Кариерата на всички тях преминава през армейския отбор. Големите надеждите за постигане на успех за страната на Световното първенство също са насочени именно към тях, особено след уникалното класиране за САЩ ‘94 след два гола на Емил Костадинов срещу Франция.

Христо Стоичков на Световното първенство в САЩ ‘94Началото на турнира е трудно и България губи с 3:0 от Нигерия, но след това постига четири поредни победи и достига до четвъртото място в света, а Стоичков става голмайстор на първенството с 6 гола. Това е и най-големият успех на българският национален отбор досега. В златния фонд на Българското национално радио е запазено интервю с голмайстора Христо Стоичков след победата на България над Гърция с 4:0. Преди този мач България не е постигала нито една победа на Световно първенство, въпреки че вече е участвала 5 пъти.

„Всички футболисти, които излязоха на терена, знаеха за какво излизат. Бяхме концентрирани до такъв предел, че никой не можеше да предположи, че е възможно да загубим от Гърция. Не случайно ги бихме с 4:0. И преди години сме ги били с 4:0 и съм много радостен от тази първа победа на българския национален отбор. Могат да казват, че е имало две дузпи и гол от фал, но всеки може да мисли каквото си иска. Аз съм доволен от това, че българският национален отбор постигна първата си и така желана победа от толкова много първенства, на които е участвал. От тук нататък очакваме с нетърпение мача с Аржентина, тъй като това ще бъде мачът на истината за нас, а и за тях.”

Създаването на ЦСКА през 1948-a безспорно променя футболната история на страната, а футболистите на червения отбор са спечелили много уважение за България по стадионите на света и са донесли гордост за всички българи през последните 66 години.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слушатели поздравяват Радио България за 86-ия му рожден ден

По повод 86-ата годишнина от началото на предаванията за чужбина на БНР , чийто естествен продължител от 1992 г. е Радио България, в редакцията ни постъпват писма от дългогодишни и нови последователи с поздравления, спомени, отзиви и препоръки за..

публикувано на 18.02.22 в 10:51

2015 г. – БНР – 80 години по-късно

На 25 януари 1935 г. Цар Борис III подписва указът, с който се създава Българското национално радио. За началник на радиоразпръскването и първи директор на Радио София е назначен Панайот Тодоров Христов (Сирак Скитник). Златния фонд на медията пази..

публикувано на 22.12.15 в 13:07

2014 г. – Никола Гюзелев – Художникът в оперния свят

„ Не обичам думата „легенда“, аз съм реален човек и артист. Но ако трябва да кажа нещо по този повод, то е следното: бях признат за най-добрия кантиленен бас в света.“ Това казва в едно от последните си интервюта прочутият бас Никола Гюзелев...

публикувано на 15.12.15 в 13:25