Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2015 г. – БНР – 80 години по-късно

Снимка: архив

На 25 януари 1935 г. Цар Борис III подписва указът, с който се създава Българското национално радио. За началник на радиоразпръскването и първи директор на Радио София е назначен Панайот Тодоров Христов (Сирак Скитник). Златния фонд на медията пази спомените на ръководителя на техническата служба на радио София – Асен Маринов за първите години на Националното радио:

През 1938 година Радио София вече имаше добре уредена библиотека, която разполагаше с 10 000 грамофонни плочи. Сирак Скитник създаде Златен фонд, в който се съхраняваха, записани на грамофонни плочи, изпълненията на наши именити артисти и певци и интервюта с изтъкнати общественици. Създаде специални часове за селото, за детето, за учениците, съвети за домакините, предаване на новини от България на чужди езици, радиовестник, който информираше радиослушателите по различни културни и политически въпроси от чужбина. Като главен уредник на българското радиоразпръскване Сирак Скитник положи основите на радиоразпръскването и наложи да бъдат разработени системно всички текущи културни и обществени проблеми.

Освен новини, интервюта, сказки и репортажи, още от първите месеци националната радиостанция започва да създава и разпространява културно съдържание. През септември 1935 г. в програмата за първи път звучи изпълнение на „Оркестър на студиото на Радио София”. През същата есен може да се слуша в ефир и „Джаз оркестър на Радио София”. Следващата пролет се появява и формация „Струнен квартет Аврамов”. През 1937 г. Радио София създава и свой камерен оркестър с диригент Марин Големинов и детските вокални групи на Сия Янакиева и на Парашкев Хаджиев – „Детска радост”.

Това е само началото. Днес националното радио излъчва собствени предавания и новини по 10 ефирни програми, продължава да бъде най-големият български продуцент на музика, драматургия и детски предавания. БНР има и своите шест музикални състава: Симфоничен оркестър, Смесен хор, Биг бенд, Оркестър за народна музика, Детски хор и Вокална група „Радиодеца”. Развитието на дигиталните технологии в БНР позволи навлизането му в т.нар. Радио 2.0, даващо възможност от 2012 на всеки да слуша каквото иска където иска и по какъвто начин иска мултимедийните програми на Радио България на 11 езика плюс стрийминг и подкаст услугите, предлагани от радио Бинар.

Още от самото си създаване през 1935, радиото се ангажира с мисията да опази жив спомена за личности и събития от нашата и чуждата история. Сирак Скитник е човекът, който реализира идеята за създаване на Златния фонд - най-богатия звуков архив на България.

Днес в него се съхраняват над 110 000 часа записи, които разказват съвременната ни история, чрез гласовете и спомените на личности, оставили своята следа в живота на обществото ни. Рубриката „80 години в 80 седмици“, с която отбелязахме юбилея на БНР, имаше за цел да представи една макар и малка част от тях. Надяваме се, че това пътуване във времето, в което звучаха гласовете на писатели, поети, музиканти, общественици, политици, спортисти, беше интересно за всички, за които историята не е просто „пожълтели страници“, а реални хора и събития.

Последното издание на рубриката е време за благодарност – към всички наши читатели и слушатели, към колегите от Радио България – за подкрепата и помощта. И най-вече към екипа на Златен фонд за неоценимото съдействие. Благодарение на техния труд „звукът на времето“ е съхранен за следващите поколения като неотменна част от българската нова история. Това е повод и за една покана към всички, които имат възможност да допринесат за неговото обогатяване – ако притежават архивни записи- интервюта или изпълнения на бележити личности, нека ги предоставят на Златния фонд. Техния принос и подкрепа ще останат в националната звукова съкровищница, пазена от БНР. В края на 2015-та завършва осемдесетата година на Българско национално радио. Нека я изпратим с песента, с която тя започна – „Наше радио“, композирана от Стефан Димитров.

Още от категорията

Слушатели поздравяват Радио България за 86-ия му рожден ден

По повод 86-ата годишнина от началото на предаванията за чужбина на БНР , чийто естествен продължител от 1992 г. е Радио България, в редакцията ни постъпват писма от дългогодишни и нови последователи с поздравления, спомени, отзиви и препоръки за..

публикувано на 18.02.22 в 10:51

2014 г. – Никола Гюзелев – Художникът в оперния свят

„ Не обичам думата „легенда“, аз съм реален човек и артист. Но ако трябва да кажа нещо по този повод, то е следното: бях признат за най-добрия кантиленен бас в света.“ Това казва в едно от последните си интервюта прочутият бас Никола Гюзелев...

публикувано на 15.12.15 в 13:25

2013 г. – Управление в изолация

2013 г. остава в най-новата история на страната като година на протестите. Заради тях през февруари си отива първото правителство на ГЕРБ начело с Бойко Борисов, а дошлото на власт след изборите на 12 май двупартийно управление на БСП и ДПС започва със..

публикувано на 08.12.15 в 13:23