Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канадски студенти изучават наследството на траките

БНР Новини
Възстановка на тракийска колесница от с. Караново, Новозагорско
Снимка: архив

Студенти от университета на Монреал, които изучават археология и средиземноморска история на античността, пристигнаха в България, за да се запознаят с историята и културата на траките. У нас те са в продължение на три седмици, после ще имат занимания в Северна Гърция и в Турция. „Интересът към тракологията и въобще към Източното Средиземноморие е много голям по ред причини, тъй като траките са алтернативна култура на елинската в този район” – посочва в интервю за Радио България известният траколог проф. Валерия Фол. Освен това, университетът на Монреал вече 21 години провежда археологически разкопки в Аргилос, Гърция. Първоначално селището е било тракийско, после е било заселено от гръцки колонисти. 

„Този университет, в лицето на проф. Жак Перо и неговия екип, има трайни интереси към трако-елинските икономически, културни и политически отношения” – пояснява Валерия Фол. „Курсът е включен в програмата на учебното заведение. Тук тези студенти се запознават с археологическите артефакти в българските музеи, посещават, разбира се, и едни от най-известните обекти на територията на България. Тази година сме се съсредоточили само в Централна Южна и Югоизточна България, просто защото нямаме време да минем на север от Балкана, да влезем в Родопите например, или да тръгнем по течението на Струма. Надявам се, че този интерес ще продължи. Курсът възникна заради един договор, който университетът на Монреал подписа с Университета по библиотекознание и информационни технологии за обмен на студенти и преподаватели. Студентите, които идват тук, са с огромно любопитство към областта, която изучават, със сериозна предварителна подготовка.”

Проф. Валерия Фол подчертава, че интересът в канадските университети към културата на траките е събуден след представянето на тракийска изложба в Канада с паметници от нашите земи през 1987 година. Каталогът към тази експозиция е билингва – на френски и английски, и се изучава от тамошните студенти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

17 гробни съоръжения откриха от некропола на антична Рациария

При спасителни разкопки са открити 17 гробни съоръжения от некропола на римската колония Улпия Рациария (край с. Арчар, община Димово, област Видин), от тях пет гробници и 12 гроба в ями. Това съобщи Здравко Димитров от Националния археологически..

публикувано на 24.07.24 в 16:51

170 години от рождението на слависта и българист Константин Иречек

На 24 юли  отбелязваме 170-годишнината на родения във Виена чешки историк, славист, библиограф и почетен член на Българската академияна науките. Той е син на историка Йосиф Иречек и внук на бележития славист Павел Шафарик. Завършва история във философския..

публикувано на 24.07.24 в 11:52

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01