Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канадски студенти изучават наследството на траките

БНР Новини
Възстановка на тракийска колесница от с. Караново, Новозагорско
Снимка: архив

Студенти от университета на Монреал, които изучават археология и средиземноморска история на античността, пристигнаха в България, за да се запознаят с историята и културата на траките. У нас те са в продължение на три седмици, после ще имат занимания в Северна Гърция и в Турция. „Интересът към тракологията и въобще към Източното Средиземноморие е много голям по ред причини, тъй като траките са алтернативна култура на елинската в този район” – посочва в интервю за Радио България известният траколог проф. Валерия Фол. Освен това, университетът на Монреал вече 21 години провежда археологически разкопки в Аргилос, Гърция. Първоначално селището е било тракийско, после е било заселено от гръцки колонисти. 

„Този университет, в лицето на проф. Жак Перо и неговия екип, има трайни интереси към трако-елинските икономически, културни и политически отношения” – пояснява Валерия Фол. „Курсът е включен в програмата на учебното заведение. Тук тези студенти се запознават с археологическите артефакти в българските музеи, посещават, разбира се, и едни от най-известните обекти на територията на България. Тази година сме се съсредоточили само в Централна Южна и Югоизточна България, просто защото нямаме време да минем на север от Балкана, да влезем в Родопите например, или да тръгнем по течението на Струма. Надявам се, че този интерес ще продължи. Курсът възникна заради един договор, който университетът на Монреал подписа с Университета по библиотекознание и информационни технологии за обмен на студенти и преподаватели. Студентите, които идват тук, са с огромно любопитство към областта, която изучават, със сериозна предварителна подготовка.”

Проф. Валерия Фол подчертава, че интересът в канадските университети към културата на траките е събуден след представянето на тракийска изложба в Канада с паметници от нашите земи през 1987 година. Каталогът към тази експозиция е билингва – на френски и английски, и се изучава от тамошните студенти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

д-р Мустафа Хаджи

Съпричастието е в същината на празника Курбан байрам

Хората с мюсюлманско вероизповедание в България празнуват Курбан байрам. "К урбан е арабска дума, която означава приближаване. Ч рез  жертвеното животно мюсюлманите правят всичко възможно да се доближат до милостта на Аллах" – посочва в..

публикувано на 16.06.24 в 07:45

120 години от рождението на Атанас Далчев – един от най-големите поети на България

Към Родината Не съм те никога избирал на земята. Родих се просто в теб на юнски ден във зноя. Аз те обичам не защото си богата, а само за това, че си родина моя. И българин съм не заради твойта слава и твойте подвизи и твойта..

публикувано на 12.06.24 в 10:05

Изложба в София представя древните "повелители на солта" от Провадия

В София ще бъде представена изложбата "Повелителите на солта: Провадия-Солницата 5600 – 4350 г. пр. Хр.". Временната експозиция ще бъде официално открита на 11 юни в Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН). Тя се посвещава..

публикувано на 08.06.24 в 15:25