Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Позициите на България в ЕК се засилват

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Оповестеният в сряда състав на новата Европейска комисия направи в България силно впечатление. Българският еврокомисар Кристалина Георгиева, отговаряла досега за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реагирането на кризи, от 1 ноември ще поеме ресора „Бюджет и човешки ресурси”. Очакванията в София за по-сериозни български позиции в ЕК не само се сбъднаха, а вероятно бяха и надминати.

След като надеждите Георгиева да бъде номинирана за поста върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност не се оправдаха, тя бе натоварена с изключително отговорния ресор „Бюджет и човешки ресурси”. Българката ще е и заместник-председател на ЕК. В новите си качества тя ще следи генералните дирекции по бюджета, по човешките ресурси, по преводите, както и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Ще наблюдава също службите по разплащанията и назначенията, по инфраструктурата и логистиката. Нейна отговорност ще са също Европейската служба за подбор на кадрите и Европейското училище за администрацията. Толкова отговорни функции в ЕК български представител досега не е получавал. За разлика от останалите заместници на председателя Жан-Клод Юнкер, Георгиева ще се занимава не само с координация, но ще отговаря и за изработването на политиките, свързани с насочването на европейския бюджет. Като еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи досега Георгиева управляваше бюджет от около 1 милиард евро годишно. Сега тя и екипът и ще управляват около 140 милиарда евро годишно.

Досега отговорностите за бюджета и за човешките ресурси се поделяха между трима еврокомисари, а в новата Европейска комисия се съсредоточават само в един. Това на практика прави Кристалина Георгиева един от най-важните заместници на Жан-Клод Юнкер.

Новите си функции Георгиева естествено ще упражнява в интерес на целия Европейски съюз, но те може да донесат и специфична полза за България. Георгиева ще наблюдава и контролира сфери, които са изключително проблемни за България. Доброто познаване на проблемите на България ще позволи на Георгиева ефективно да съдейства за тяхното преодоляване.

Новият мандат на Георгиева съвпада с един изключително отговорен период на подготовка на България за предстоящото й ротационно председателство на ЕС през 2018 г. Това обстоятелство ще благоприятства подготовката на страната за ротационен председател.

Но в йерархията на ЕК се издигна и още една българка – Мина Андреева. Досега тя бе говорител на еврокомисаря по правосъдието и основните права Вивиан Рединг, а сега ще бъде един от тримата основни говорители на новата Европейска комисия.

По-отговорни позиции на България в ЕК са основание за очаквания за издигане на нейния авторитет в Брюксел. Как страната ще се възползва от тях предстои да видим. Новата ЕК трябва да встъпи в длъжност на 1 ноември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българска делегация участва в отбелязване на годишнината от геноцида в Сребреница

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков присъства на възпоменателната церемония в Мемориалния център в Поточари по повод 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница. В знак на почит към жертвите той положи цветя на мемориалната плоча и се..

публикувано на 12.07.24 в 09:04

Пловдив посреща състезатели по кану-каяк от цял свят

Гребният канал в Пловдив е домакин на две Световни първенства по кану-каяк, съобщиха организаторите. Най-напред, от 12 до 14 юли ще се състезават над 300 ветерани от 37 държави, а седмица след това, от 17 до 21 юли е Световното първенство за младежи и..

публикувано на 12.07.24 в 06:30

Рок легенди от DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT са специални гости на "Фестивала в долината на виното“

На голямата сцена на четвъртото издание на "Midalidare - Rock in the Wine Valley" от 12 до 14 юли, наред с хедлайнърите  DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT ,   участват още 13 банди от чужбина, сред които Axel Rudi Pell, Hammerfall, Beast in Black, The..

публикувано на 12.07.24 в 06:15