Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Позициите на България в ЕК се засилват

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Оповестеният в сряда състав на новата Европейска комисия направи в България силно впечатление. Българският еврокомисар Кристалина Георгиева, отговаряла досега за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реагирането на кризи, от 1 ноември ще поеме ресора „Бюджет и човешки ресурси”. Очакванията в София за по-сериозни български позиции в ЕК не само се сбъднаха, а вероятно бяха и надминати.

След като надеждите Георгиева да бъде номинирана за поста върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност не се оправдаха, тя бе натоварена с изключително отговорния ресор „Бюджет и човешки ресурси”. Българката ще е и заместник-председател на ЕК. В новите си качества тя ще следи генералните дирекции по бюджета, по човешките ресурси, по преводите, както и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Ще наблюдава също службите по разплащанията и назначенията, по инфраструктурата и логистиката. Нейна отговорност ще са също Европейската служба за подбор на кадрите и Европейското училище за администрацията. Толкова отговорни функции в ЕК български представител досега не е получавал. За разлика от останалите заместници на председателя Жан-Клод Юнкер, Георгиева ще се занимава не само с координация, но ще отговаря и за изработването на политиките, свързани с насочването на европейския бюджет. Като еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи досега Георгиева управляваше бюджет от около 1 милиард евро годишно. Сега тя и екипът и ще управляват около 140 милиарда евро годишно.

Досега отговорностите за бюджета и за човешките ресурси се поделяха между трима еврокомисари, а в новата Европейска комисия се съсредоточават само в един. Това на практика прави Кристалина Георгиева един от най-важните заместници на Жан-Клод Юнкер.

Новите си функции Георгиева естествено ще упражнява в интерес на целия Европейски съюз, но те може да донесат и специфична полза за България. Георгиева ще наблюдава и контролира сфери, които са изключително проблемни за България. Доброто познаване на проблемите на България ще позволи на Георгиева ефективно да съдейства за тяхното преодоляване.

Новият мандат на Георгиева съвпада с един изключително отговорен период на подготовка на България за предстоящото й ротационно председателство на ЕС през 2018 г. Това обстоятелство ще благоприятства подготовката на страната за ротационен председател.

Но в йерархията на ЕК се издигна и още една българка – Мина Андреева. Досега тя бе говорител на еврокомисаря по правосъдието и основните права Вивиан Рединг, а сега ще бъде един от тримата основни говорители на новата Европейска комисия.

По-отговорни позиции на България в ЕК са основание за очаквания за издигане на нейния авторитет в Брюксел. Как страната ще се възползва от тях предстои да видим. Новата ЕК трябва да встъпи в длъжност на 1 ноември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сао Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в община Аксаково, недалеч от морската ни столица Варна. Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст над 60-70 години, а за..

публикувано на 11.07.24 в 10:25
Димитър Главчев

България иска от Скопие връщане към договора за добросъседство от 2017 г.

"Обсъдихме, как НАТО да стане по по-силен, залагайки на колективното, като същевременно бъде усилена отбраната на всяка страна член", заяви служебният премиер Димитър Главчев. Той добави, че в дискусиите във Вашингтон на срещата на върха по повод 75-тата..

публикувано на 11.07.24 в 08:54