Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската поп и рок музика подкрепя кампанията „Нека бъдем по-добри”

БНР Новини
Специален гост на концерта на 18 септември е италианецът Франческо Бачини.
Снимка: предоставена от организаторите на фестивала

Всяка година Денят на София – 17 септември, се отбелязва с най-различни културни събития. Сред богатата програма се откроява „Фестивал за поп рок музика – София 2014”. Той ще се проведе в две категории – „Конкурс за нова българска поп и рок песен” и „Международен конкурс за изпълнители”. За благотворителната идея, която във времето се развива покрай празника, споделя Пейо Пеев – рок музикант от група „Спринт” и идеолог на тази проява: „От пет години „Спринт Продакшън”, заедно с музикантите от „Спринт”, „Импулс” и с покойния вече Петър Гюзелев от „Щурците”, основахме национална благотворителна кампания, която нарекохме „Нека бъдем по-добри”. Тя е създадена за подпомагане на хора, които са в будна кома. До сега популяризирахме тази кауза чрез концерти и успяхме да съберем не малко средства. Столична община и Йорданка Фандъкова – кмет на София, определиха място, което ще се превърне в болница за рехабилитация. С тази музикална проява – „Конкурс за нова българска поп и рок песен” на 18 септември в НДК, ние събираме пари за оборудването й. Всички изпълнители откликнаха на инициативата и участват безвъзмездно. Това е кауза, за която работим вече пета година и се надявам да има успешен край.”

СнимкаВ нейна подкрепа са и много артисти, изпълнители, спортисти и хора, докоснали се по един или друг начин до този проблем. „На 18 септември ще се състезават четиринадесет песни, написани от български автори” – продължава Пейо Пеев. „Ще бъдат изпълнени от певци от няколко поколения. Предвидили сме и рецитал на осем наши музиканти, чиито песни са в класацията на БНР – „Ескалатор Топ 20”. Специален гост на концерта е италианецът Франческо Бачини.”

Конкурсът е национален, а песните са написани от професионални текстописци и композитори. Всички композиции, които ще участват в музикалната надпревара са избрани чрез анонимно гласуване от музикални редактори на няколко медии, включително и от БНР. На концерта в НДК на 18 септември своят глас ще даде и професионално жури, което ще определи съответно първо, второ и трето място. Публиката също ще участва в състезанието, като гласува за изпълнител чрез изпращане на SMS. Пейо Пеев обръща внимание на факта, че този конкурс е за песен, а не за изпълнител. Идеята е да се поощрят българските автори.

„От 19 от 21, отново този месец, ще се проведе „Международен конкурс за поп и рок изпълнители. Поканили сме певци от осемнадесет страни. Сред тях са Полша, Русия, Украйна, Беларус, Франция, Италия, Малта, както и изпълнители от балканските народи. Според регламента, всички чужденци, освен че пеят песен на съответния техен език, трябва да изпълнят и една на български език. Така правим препратка към някогашния фестивал „Златният Орфей”. България ще бъде представена от Боян Михайлов и Преслава Мръвкова. Имаме две награди – едната е на името на Петър Гюзелев, а другата е на „Спринт Продакшън”. Ние избираме млад и все още неутвърден певец и го продуцираме. Един от тях е Теодор Койчинов, който вече е част от група „Импулс”. Това е целта ни, да подпомагаме млади и талантливи хора. Общината и кметът на София и този път застават зад нас, тъй като музикалното събитие е по случай празника на София – 17 септември.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15