Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската поп и рок музика подкрепя кампанията „Нека бъдем по-добри”

БНР Новини
Специален гост на концерта на 18 септември е италианецът Франческо Бачини.
Снимка: предоставена от организаторите на фестивала

Всяка година Денят на София – 17 септември, се отбелязва с най-различни културни събития. Сред богатата програма се откроява „Фестивал за поп рок музика – София 2014”. Той ще се проведе в две категории – „Конкурс за нова българска поп и рок песен” и „Международен конкурс за изпълнители”. За благотворителната идея, която във времето се развива покрай празника, споделя Пейо Пеев – рок музикант от група „Спринт” и идеолог на тази проява: „От пет години „Спринт Продакшън”, заедно с музикантите от „Спринт”, „Импулс” и с покойния вече Петър Гюзелев от „Щурците”, основахме национална благотворителна кампания, която нарекохме „Нека бъдем по-добри”. Тя е създадена за подпомагане на хора, които са в будна кома. До сега популяризирахме тази кауза чрез концерти и успяхме да съберем не малко средства. Столична община и Йорданка Фандъкова – кмет на София, определиха място, което ще се превърне в болница за рехабилитация. С тази музикална проява – „Конкурс за нова българска поп и рок песен” на 18 септември в НДК, ние събираме пари за оборудването й. Всички изпълнители откликнаха на инициативата и участват безвъзмездно. Това е кауза, за която работим вече пета година и се надявам да има успешен край.”

СнимкаВ нейна подкрепа са и много артисти, изпълнители, спортисти и хора, докоснали се по един или друг начин до този проблем. „На 18 септември ще се състезават четиринадесет песни, написани от български автори” – продължава Пейо Пеев. „Ще бъдат изпълнени от певци от няколко поколения. Предвидили сме и рецитал на осем наши музиканти, чиито песни са в класацията на БНР – „Ескалатор Топ 20”. Специален гост на концерта е италианецът Франческо Бачини.”

Конкурсът е национален, а песните са написани от професионални текстописци и композитори. Всички композиции, които ще участват в музикалната надпревара са избрани чрез анонимно гласуване от музикални редактори на няколко медии, включително и от БНР. На концерта в НДК на 18 септември своят глас ще даде и професионално жури, което ще определи съответно първо, второ и трето място. Публиката също ще участва в състезанието, като гласува за изпълнител чрез изпращане на SMS. Пейо Пеев обръща внимание на факта, че този конкурс е за песен, а не за изпълнител. Идеята е да се поощрят българските автори.

„От 19 от 21, отново този месец, ще се проведе „Международен конкурс за поп и рок изпълнители. Поканили сме певци от осемнадесет страни. Сред тях са Полша, Русия, Украйна, Беларус, Франция, Италия, Малта, както и изпълнители от балканските народи. Според регламента, всички чужденци, освен че пеят песен на съответния техен език, трябва да изпълнят и една на български език. Така правим препратка към някогашния фестивал „Златният Орфей”. България ще бъде представена от Боян Михайлов и Преслава Мръвкова. Имаме две награди – едната е на името на Петър Гюзелев, а другата е на „Спринт Продакшън”. Ние избираме млад и все още неутвърден певец и го продуцираме. Един от тях е Теодор Койчинов, който вече е част от група „Импулс”. Това е целта ни, да подпомагаме млади и талантливи хора. Общината и кметът на София и този път застават зад нас, тъй като музикалното събитие е по случай празника на София – 17 септември.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05