Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив празнува своя юбилей

БНР Новини
Танцовият състав при Академията.
Снимка: АМТИИ Пловдив

Вторият по големина български град Пловдив, тази година има много поводи за гордост. След като бе избран за Европейска столица на България през 2019, в края на септември там ще се отбележи и още едно важно събитие – 50-ата годишнина на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. За този период висшето училище е отворило път на много талантливи български творци: цигуларят Васко Василев, оперната певица Красимира Стоянова, редица народни изпълнители.

Някои от тях ще участват на грандиозния спектакъл, отбелязващ празника, за който подробности разказва проф. Милчо Василев – ректор на АМТИИ, главен художествен ръководител и диригент на Академичния народен хор:

„На 25 септември за първи път в България ще се състои уникален концерт. Петстотин певци, инструменталисти и танцьори от най-известните народни ансамбли едновременно ще пеят, свирят и танцуват на сцената на Амфитеатъра в Пловдив. Ще чуем и видим оркестрите и хоровете на АМТИИ, фолклорните ансамбли „Тракия” и „Пазарджик”, „Родопа” – Смолян и оркестъра на БНР. Голяма част от изпълнителите в тях са бивши наши възпитаници, с което много се гордеем. Солисти ще бъдат артисти, отново завършили нашата академия и отдавна придобили световна известност – Теодоси Спасов, Бинка Добрева, Илка Александрова, Росица Пейчева, Данислав Кехайов.”

През 2014 г. на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив получи наградата „Златното перо”, предоставена от Classic FM.

Проф. Милчо Василев сподели за един приз, който академичният съвет е присъдил единодушно:

„На 24.09 Теодоси Спасов ще получи званието „Доктор хонорис кауза” за изключителните му заслуги в развитието на АМТИИ. С изкуството си той доказа, че нашите народни инструменти са уникални. Теодоси допринесе за тяхното разпространение и известност по цял свят. Показа, че кавалът може да бъде равностоен и в народната, и в класическата музика, и в джаза. На базата на това ние в АМТИИ създадохме няколко поп и джаз формации, в които свирят наши колеги на народни инструменти. Теодоси никога не забравя да подчертае, че е завършил нашата академия.”

Теодоси Спасов също сподели за Радио България вълнението си по повод наградата, която ще получи:

„Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив е място за усъвършенстване. С голяма радост посрещам новината. Това изключително много ме радва и ми дава сили да продължа напред по пътя, по който вървя отдавна. На 25.09 ще участвам и в концерта по повод юбилея на академията с моя фолклорен квинтет.”

Предстоят още концерти по повод на половинвековната годишнина на академията. На 30 септември преподаватели от класическия факултет ще солират на оркестъра на Пловдивската опера. В афиша има изява и на студенти, които ще свирят със симфоничния оркестър на Пазарджик.

Празнуването на юбилея на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство ще завърши на 24 октомври в Градския дом на културата. Там ще бъдат представени всички жанрове на изкуството, застъпени в академията. В едночасовата програма са включени класическа и фолклорна музика и танци, поп и джаз изпълнения, изложба на студенти по изобразително изкуство и фотография.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България, видяна от Бетани Хюз

Историята винаги се нуждае от добри разказвачи. Херодот е обявен за баща на историята, не просто защото пише първата история, а защото първи е чел своите текстове публично в Одеона на Атина. Има два вида историци. Едните цял живот изследват определена..

публикувано на 30.06.24 в 06:15
Кадър от филма

Филмът "Безветрие" на Павел Веснаков е в селекцията на фестивала в Карлови Вари

Филмът "Безветрие"/Windless/ на българския режисьор Павел Веснаков влиза в селекцията на започващия днес кинофестивал в Карлови Вари. Копродукцията на България и Италия е част от състезателна програма Proxima, която показва филми на автори от..

публикувано на 28.06.24 в 10:10

На 22 юни отбелязваме Деня на българския фолклор

Днес отбелязваме Деня на българския фолклор. Той е обявен през 2019 г. от Министерството на културата по идея на фолклорния ансамбъл „Чинари“ с подкрепата на "Мистерията на българските гласове", перкусиониста Стоян Янкулов - Стунджи, "101 каба гайди" и..

публикувано на 22.06.24 в 11:25