Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България – активна и солидарна в борбата срещу тероризма

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изтеклата седмица мина под знака на решителни действия на международната общност срещу терористичната организация „Ислямска държава”. Самолети на САЩ и няколко партньорски държави нанесоха въздушни удари по позиции на тази радикалната групировка в Сирия. В операцията се включиха и арабски страни като Саудитска Арабия, Йордания и Обединените арабски емирства.

Досега цели на американските удари бяха само обекти в Ирак. Съветът на ООН по правата на човека прие резолюция, с която осъди отвличанията, вземането на заложници и убийствата, извършвани в Сирия от „Ислямска държава”. България се солидаризира с нея и пред Съвета за сигурност на ООН президентът Росен Плевнелиев увери, че в рамките на своите възможности, без да изпраща войници, самолети или кораби, страната ни ще бъде достоен и ефективен член на световната коалиция за борба с тероризма. В разговори с  иракския си колега Ибрахим ал-Джафари българският външен министър Даниел Митов обсъди необходимостта от общи усилия в борбата с „Ислямска държава” и потвърди ангажимента на България да предоставя на иракското правителство военна помощ под формата на леко въоръжение и муниции. Военният министър Велизар Шаламанов уточни, че правителството ще изпрати на Ирак около 2000 автомата, картечници и боеприпаси, както и хуманитарна помощ.

Междувременно българските военновъздушни сили се включиха в тренировката на НАТО „Rammstein Guard-8”, провеждаща се във въздушното пространство на България, Румъния и Гърция, чиято цел е да се повиши подготовката на силите и средствата за противовъздушна отбрана за действия в условия на радиоелектронни смущения и киберзаплахи. Министерството на отбраната публикува на сайта си уроци за разпознаване на терористи, които се предвижда да бъдат преподавани в задължителното военно обучение на учениците от 9-и и 10-и клас.

Властите в София отчитат, че към момента реална терористична заплаха за страната няма, но явно се подготвят за адекватна реакция, ако настъпи такава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00