Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДАЗД: Децата не са в защитена среда в IV Помощно училище. Сезирана е прокуратурата

Снимка: БГНЕС
В Четвърто помощно училище Анна-Мария не е била в достатъчно защитена среда, установи проверката на Държавната агенция за закрила на детето. Инспекторите са открили пропуски в работата на директора и педагогическия персонал.

Екипът на IV Помощно училище не е отчел правилно първоначалните индикации за насилие.

Персоналът не е знаел как да действа в случаите на подадена жалба на дете в риск. Трябвало е да уведомят Държавната агенция за закрила на детето, отдел "Социално подпомагане" в Красно село и МВР.

Има недобра комуникация между системата на образованието и социалната система, има пропуск в предаване на грижата за детето, тоест в друг град за него са се грижили социален работник и ресурсен учител, какъвто екип не е приел детето в IV Помощно училище. Не е обърнато внимание на характеристиките му, на емоционалното му състояние и на реакциите му. Не е отчетен рискът на адаптация и не е имало индивидуален план за работа.

Има пропуски в организацията и контрола на работа от страна на директора на училището. За два часа на 19-и септември децата са били поверени на непедагогически персонал. Детето не е посещавало училището, за което не са уведомени Регионалният инспекторат по образование и Отделът за закрила на детето.

От Държавната агенция са сезирали прокуратурата по случая.

От началото на годината до този момент постъпилите сигнали за насилие на Националния телефон за деца са общо 343, като в 157 от тях е имало данни за физическо насилие. В 17 случая е съобщено за сексуално насилие. Сигналите са предадени към Отделите за закрила на детето и на МВР, които работят по тях.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!