Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шумен защитава решението за финансово стимулиране на кръводаряването

Снимка: БГНЕС

Решението на Общинския съвет в Шумен да стимулира финансово кръводарители не противоречи на закона. Мнението е на председателя на Съвета проф. Георги Колев
През последните два дни в Шумен се проведе кръводарителска акция, при която донорите получаваха по 30 лева на ръка. Според Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането обаче за кръводаряване може да се плаща само в извънредни, описани в специална наредба случаи. 
Според проф. Колев обаче случаят е извънреден, тъй като от 2006-а до 2014-а година броят на дарилите кръв доброволно е спаднал от 176 на 30 за година:

Мисля, че това е една положителна инициатива и призовавам нашите колеги от останалите общини в нашата държава. Освен това не е тайна, че навсякъде в кръводарителските центрове има остър недостиг на количество кръв.
Професор Колев не отрече, че Законът за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането забранява да се плаща за кръводаряване, но изтъкна, че с други нормативни актове се дава възможност на съответните общински съвети да стимулират различните политики като образование, здравеопазване, социални политики.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!