Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва вторият международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай”

БНР Новини
Снимка: elenanikolai.com

За втори път град Панагюрище става домакин на надпреварата между млади оперни таланти. На 30 октомври започва международен конкурс, който общината организира на името на примата Елена Николай. Отраснала в Панагюрище, тя обичала да казва: „Където и да съм била по света, винаги в сърцето ми е имало място за града, в който преминаха най-чистите, най-светлите ми години.” Оперната прима е сред най-значимите певици на ХХ век. Примадона на Миланската „Ла скала”, двадесет и два сезона тя играе на сцената на „Арена ди Верона” и в театър „Сан Карло” в Неапол.

Досега не е имало конкурс на името на Елена Николай, пропуск, който сега поправяме като се покланяме пред тази велика певица – думи на председателя на журито, Христина Ангелакова. За Радио България тя отбеляза, че в Панагюрище специално за събитието пристигат имена от музикалния свят с богата творческа биография. Те ще слушат и оценяват кандидатите. Сред тях е Франческо Ернани, който сега е генерален директор на Операта в Болоня. Джорджо Мериги е тенор със световна кариера, близо до тази на Карерас, Доминго, Павароти. В журито поканих и Радмила Бакочевич, професор в Консерваторията в Белград. Тя е дълбоко свързана с България, защото е лауреат на Конкурса за млади оперни певци, който сега носи името на Борис Христов. Другият член на журито е Дарина Такова – изключителна оперна певица – гордост за България. Участниците трябва да знаят, че ще бъдат оценявани добронамерено, но и прецизно. Това ще им помогне да работят, да се развиват и да направят успешна кариера.




На второто издание на конкурса „Елена Николай” ще се състезават двадесет и девет млади оперни певци от България, Италия, Швейцария, Испания, Македония и Сърбия. Първият тур е на 30 октомври и е закрит за публика. Ден по-късно, на 31-и, в салона на голямата зала на Театър Дом-паметник, Панагюрище, ще се състои вторият тур. На него зрителите ще могат да посочат своя фаворит за изпълнение на ария или песен от български композитор. Възрастта на участниците е между 23 и 33 години. Така може да обхванем по-голяма част от младите певци, вече стъпили на оперната сцена. Искаме да намерим талант, който се е развил – казва Христина Ангелакова и посочва, че на миналото издание е имало доста интересни кандидати: Аз специално отидох да гледам дебюта на Беса Лугичи от Косово, която взе наградата „Елена Николай” през 2013 г., както и приза на Русенска опера. Младата певица игра в „Бохеми” от Пучини. Първата награда от жените взе Вера Гергинова. След това тя пя на фестивала „Моцартовите празници” в Правец в премиерата на „Дон Жуан”, Моцарт. Успехи на сцената има и басът Делян Славов. Той взе втора награда от конкурса и това лято бе Атила в премиерата на едноименната Вердиева творба в Бургас. Всички те имаха своите звездни професионални моменти. Надявам се това да продължи и нашите лауреати да бъдат канени на участия.

Тържественото закриване и връчването на наградите на конкурса „Елена Николай” – 2014 е на 1 ноември. Галаконцертът на лауреатите е с участието на оркестъра на Пловдивската опера под палката на Лучано Ди Мартино.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Когато те срещнах" – китаристът Мирослав Иванов със солова песен

Мирослав Иванов е китарист, аранжор и автор на музика, който присъства в повечето от най-интересните съвременни български музикални групи и проекти. Негови авторски проекти са групите Сафо, Saint Electrics, МетаФормоза  и Пеперуда. Възлов член е на..

публикувано на 15.06.24 в 10:05

"Освободен" – лятно настроение с Innerglow

Триото Innerglow се нареди сред финалистите в тазгодишното 55-то издание на конкурса "Пролет" на БНР с песента си "Освободен". Идеята за нея възниква по-рано и давайки си сметка, че звучи свежо и танцувално, Тодор Ковачев, Петър Желев и Матей..

публикувано на 14.06.24 в 10:15

"През 100 земи" – Вяра Панталеева ни води на пътешествие към нас самите

Вяра Панталеева посрещна пролетта и влиза в лятото с нова песен. "През 100 земи" е подобен на сън приказен разказ за личностното пътешествие, в което рано или късно всеки от нас се отправя. Мистиката в музикален аспект е загатната с лек ориенталски..

публикувано на 13.06.24 в 10:15