Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грузинката Анита Рачвелишвили е Кармен на сцената на Метрополитън опера

Снимка: Метрополитън опера

Поредното пряко излъчване от Метрополитън опера - Ню Йорк в над 2000 киносалона, в 69 държави по света, ще бъде на 1-ви ноември от 18.55 часа в Синема Сити - София. Това е първият сезон, в който и България се присъединява към програмата "Метрополитън опера: На живо от Ню Йорк" и интересът у нас е много голям.

Следващото заглавие - операта "Кармен" от Жорж Бизе е едно от най-любимите на публиката. Затова не е изненада, че билетите за кинопрожекцията вече са изчерпани. От МЕТ твърдят, че "шоуто запалва огън на сцената", който се дължи главно на страстната млада грузинка Анита Рачвелишвили в главната роля. Тя има "вокална мощ и завладяващо сценично присъствие", а майсторството на режисьора Ричард Еър е да поддържа драматизма в хода на действието. Преди пет години Рачвелишвили беше Кармен и на откриването на сезона на Миланската "Ла Скала" под диригентството тогава на Даниел Баренбойм.

Сега на диригентския пулт в Ню Йорк е младият испанец Пабло Ерас-Касадо. Както винаги се очаква хорът и оркестърът на Метрополитън опера да бъдат сред главните герои в постановката, наред с латвиеца Александрс Антоненко като Дон Хозе, Анита Хартиг от Румъния като Микаела и Илдар Абдразаков (Русия), когото само преди няколко седмици гледахме на HD като Фигаро в "Сватбата на Фигаро" от Моцарт, а сега сменя това комично амплоа, за да покаже тореадорски стил и огромно его в образа на Ескамилио.

Операта "Кармен", която е била в списъка на преките излъчвания от МЕТ в киносалоните и през 2010 г., остава засега най-печелившото заглавие в програмата до този момент. Организаторите от българска страна се надяват да могат да повторят прожекцията в рамките на сезона.

Следващата постановка, която ще можем да видим в програмата "Метрополитън опера: На живо от Ню Йорк" на 13-и декември от 19.55 часа е "Нюрнбергските майстори певци" от Вагнер.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!