Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дан Колов – от село Чадърлии до световните арени

БНР Новини
Фотоколаж: Вергил Митев

Презентация на книгата „Дан Колов на арената” на Димо Тодоров събра именити български борци, сред които Александър Томов – 5-кратен световен и европейски шампион, Георги Мърков – олимпийски, световен и европейски шампион, Петър Киров – 2-кратен олимпийски, 3-кратен световен и 4-кратен европейски шампион, Армен Назарян – 2-кратен олимпийски и 3-кратен световен шампион. Бе отбелязано, че в годините на прехода не малко от националните герои бяха забравени, а книгата „Дан Колов на арената” запълва част от тази празнота. Книгата съдържа разказ за живота и спортните изяви на известния български борец, спомени и архивни материали от пресата. Пред нас оживява историята на обикновено селско момче с предци-преселници от тревненските колиби, стигнало до световните арени.

„България за първи път стана известна в света чрез Дан Колов. След Освобождението от 1878 г. комуникациите не са развити. Ботев и Левски ги знаят на Балканите. Дан Колов прославя България през 20-те и 30-те години на пет континента – Северна и Южна Америка, Европа, Азия, Африка, Австралия”, – изтъкна рецензентът на книгата Марин Кадиев.

Роденият през 1892 г. в с. Чадърлии (днес с. Сенник), Севлиевско, Дончо Колев Данев едва петгодишен загубва баща си. Майка му е принудена сама да отглежда шест деца. Гонен от немотията, на 13 години Дончо заминава на гурбет в Унгария, за да обиколи света и след десетилетия да се завърне в родината с ореола на световната слава. В Будапеща човекът, за когото работи, удивен от силата му, казва: „Твоят хляб не е в моята градина” и му препоръчва да пробва късмета си в Америка. Така Дончо Колев през 1909 г. се оказва в Новия свят. Участва в изграждането на ж.п. линия в Скалистите планини, работи в мина… Десет години се занимава с тежък физически труд, а свободното си време се посвещава непрофесионално на борбата. Професионалната му спортна кариера започва късно – през 1917 г., когато вече е на 25 години. След редица успешни битки в кеча, който по онова време измества класическата борба в Обетованата земя, американците му предлагат да смени името си на Дан Колин, но той държи на славянското „-ов” в края на фамилното име. След време „Балканският лъв” ще каже: „Имам зад гърба си над 1500 борби със световни знаменитости. Предлагаха ми пари, за да падна, но аз не забравях, че съм не само Дончо от Чадърлии, а представям милата ми Майка България. Предлагаха ми американско поданство. Благодарих, но отказах. За мен беше ясно – ако скъсам с България, ще загубя силата си”. Сред знаменателните му схватки е тази с японското чудо Джики Хиген „Удушвача” пред очите на японския император. Българинът надделява, пречупвайки гръбнака на непобеждавания до онзи момент любимец на японската публика. През 1936 г. отнема европейската шампионска титла и диамантения пояс на французина Анри Деглан, но запазва с него добро приятелство. Така Дан Колов става първият европейски шампион на България по борба. Когато след смъртта на българския борец, Деглан посещава родното му село, пише: „Той беше изключителен човек! Неговата доброта, сърдечност и честност бяха правопропорционални на силата му”. Френският журналист А. Марго описва Дан Колов така: „Той прилича малко на горила – космат, брадат, носът сплескан, ушите големи, с едно неволно клатушкане на горната част на тялото, сложено върху сравнително къси крака. Но след първата изненада се вижда, че Дан Колов е симпатичен. Той ви стиска ръката с една скрита интимност на открита душа. В очите му има изражение на добряк, което не ви лъже.”

Когато през 1935 г. Дан Колов се завръща в родината с влака от Париж, в София море от хора го посреща като свой кумир, а той от умиление се разплаква. Въпреки световната слава Дончо остава земен човек. Големите печалби от победите на арената влага в благотворителност. През 1933 г. предоставя 2000 долара на комитета за защита на Георги Димитров, обвинен в подпалването на Райхстага, защото „не може да остане равнодушен към съдбата на който и да е българин в опасност”. Дарява на България първия пътнически самолет, подпомага студенти, сираци, Съюза на слепите, роднини. Обзавежда тренировъчни зали в София и Банкя за българските борци. Не случайно известният български народопсихолог Иван Хаджийски пише: „Той засрами мнозина, макар че спокойно можеше да сложи парите си в джоба”.

Дан Колов умира през 1940 г. от туберкулоза, ненавършил 48 години, но легендата за него и до днес е жива.

Снимки: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кръгла маса за Българистиката в Унгария в Пловдивския университет

Кръгла маса "Българистиката в Унгария днес – между традицията и новата опитност на дигиталната ера " се открива на 3 юни от 16:00 часа в Ректората на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Събитието е част от работната програма на екипа с..

публикувано на 03.06.24 в 00:59
Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36