Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прея разказва за нюансите на малките неща

БНР Новини
Снимка: личен архив
Различна, позитивна, винаги усмихната, дори малко дзен – такава е двайсетгодишната Прея Осасей, изгряваща звезда на българската поп сцена. Родена е в София. През 2011 г. започват позитивните промени в живота й. След като случайно се явява на кастинг за музикалното предаване X Factor и участва в телевизионния формат „Музикална академия”, Прея се отдава изцяло на музиката. Въпреки това не учи в Консерваторията, а специалност „Реклама” в Нов български университет и й се иска да отделя повече време за лекции.

„Музиката винаги е била част от живота ми, знам, че звучи тривиално, но е така, разказва младата певица. – Не мога да се сетя за конкретния момент, в който сме се намерили. Може би около 16-годишна възраст стана неизменна част от живота ми.” По това време решава да направи и оригиналния татус на дясната си ръка – стар озъбен микрофон. „Разбрах, че ще се занимавам с това много дълго време, че го обичам и ме прави щастлива, затова и реших да го изобразя.” Семплата запетая на лявата й китка също привлича погледа и има своята символика – нищо никога не е окончателно и винаги има какво още да се направи.

Прея обича всякаква музика – фънк, соул, джаз, хип-хоп, дръм енд бейс, класическа. Какво слуша обаче зависи от настроението й, от времето и дори от сезона. Сега есенното настроение е завладяло чаровната изпълнителка и тя залага на български хип-хоп и нео соул. Музикалните й влеченията личат и в първата й песен „Малките неща” с Били Хлапето, която веднага се превръща в хит. Скоро след това певицата се включва в парчето „Закъснявам, човек” заедно с Графа и Печенката, с което популярността й продължава да расте. За Прея малките неща не са константа, но има едно, което я прави най-щастлива и има склонността да прогонва всичко лошо: „Винаги когато има слънце аз няма как да не съм в хубаво настроение. Така че слънцето е голямото ми малко нещо.”

Новата й песен „Нюанси” продължава да развива стила на певицата и я представя в нова и женствена визия, съответстваща на идеята за баланса между противоположностите. Снимките на видеото протичат плавно и приятно: „Режисьорът Виктор Антонов – Rikk освен всичко друго е и много добър психолог. По време на снимките той успя да предразположи и мен, и малко дете, и танцьорите, и всички останали хора от екипа и беше много спокойно.” Въпреки успехите и напредъка си обаче, Прея не се чувства готова за самостоятелен албум, но за сметка на това подготвя нови колаборации с интересни артисти.

Друга нейна идея и любима тема е културната революция: „Иска ми се публиката тук да възприема на друго ниво изкуството, а и не само изкуството. Иска ми се мирогледът да е по-широк. А за средствата – явно още не съм открила целия набор от такива. Но смятам, че това, с което се занимавам в момента, е едно надеждно оръжие.” Докато търси нужните средства за революция, Прея продължава да се забавлява искрено с това, което прави, и сама описва ежедневието си като постоянно парти – ангажиментите не й тежат, щом всичко се случва с желание.

„Настроението ми напоследък много прилича на клипа на „Нюанси” – светло, но неутрално, есенно ми е. А в същото време – аз се шегувам, но и не съвсем, че се чувствам отново като на 16 и реагирам точно като тийнейджърка в разни ситуации. Малко се случва като дежавю. А какви са цветовете на 16-годишния? Не знам! Много шарено!”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Стъпка по-близо"

Дуетът Chaz\'n\'Byanka  записа нова песен. В "Стъпка по-близо" към Любомир Боянов и Василина Бянкова се присъединява и Даниел Петров, познат ни от групата Taking Heed. Зад създаването на тази песен стои една реална и много романтична история...

публикувано на 31.07.24 в 10:15
 Вокален ансамбъл HighLight

"Ти ми обеща"

Една от песните, които участват в "Бургас и морето" 2024, е "Ти ми обеща" на Вокален ансамбъл HighLight. Той е събрал 20 талантливи млади певци от HighLight Singing Academy  - Поля Иванова, Жаклин Таракчи, Сесил Сабри, Анна Георгиева, Елена Попова,..

публикувано на 26.07.24 в 10:15

"Ако се обадиш"

Двама млади и талантливи автори и изпълнители се събраха в хитов дует. Роби и Дара Екимова пишат заедно музиката и текста на "Ако се обадиш", аранжиментът е дело на Роби и Мартин Николов. За създаването на песента разказва Роби: "Една вечер изпратих..

публикувано на 25.07.24 в 10:15