Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прея разказва за нюансите на малките неща

БНР Новини
Снимка: личен архив
Различна, позитивна, винаги усмихната, дори малко дзен – такава е двайсетгодишната Прея Осасей, изгряваща звезда на българската поп сцена. Родена е в София. През 2011 г. започват позитивните промени в живота й. След като случайно се явява на кастинг за музикалното предаване X Factor и участва в телевизионния формат „Музикална академия”, Прея се отдава изцяло на музиката. Въпреки това не учи в Консерваторията, а специалност „Реклама” в Нов български университет и й се иска да отделя повече време за лекции.

„Музиката винаги е била част от живота ми, знам, че звучи тривиално, но е така, разказва младата певица. – Не мога да се сетя за конкретния момент, в който сме се намерили. Може би около 16-годишна възраст стана неизменна част от живота ми.” По това време решава да направи и оригиналния татус на дясната си ръка – стар озъбен микрофон. „Разбрах, че ще се занимавам с това много дълго време, че го обичам и ме прави щастлива, затова и реших да го изобразя.” Семплата запетая на лявата й китка също привлича погледа и има своята символика – нищо никога не е окончателно и винаги има какво още да се направи.

Прея обича всякаква музика – фънк, соул, джаз, хип-хоп, дръм енд бейс, класическа. Какво слуша обаче зависи от настроението й, от времето и дори от сезона. Сега есенното настроение е завладяло чаровната изпълнителка и тя залага на български хип-хоп и нео соул. Музикалните й влеченията личат и в първата й песен „Малките неща” с Били Хлапето, която веднага се превръща в хит. Скоро след това певицата се включва в парчето „Закъснявам, човек” заедно с Графа и Печенката, с което популярността й продължава да расте. За Прея малките неща не са константа, но има едно, което я прави най-щастлива и има склонността да прогонва всичко лошо: „Винаги когато има слънце аз няма как да не съм в хубаво настроение. Така че слънцето е голямото ми малко нещо.”

Новата й песен „Нюанси” продължава да развива стила на певицата и я представя в нова и женствена визия, съответстваща на идеята за баланса между противоположностите. Снимките на видеото протичат плавно и приятно: „Режисьорът Виктор Антонов – Rikk освен всичко друго е и много добър психолог. По време на снимките той успя да предразположи и мен, и малко дете, и танцьорите, и всички останали хора от екипа и беше много спокойно.” Въпреки успехите и напредъка си обаче, Прея не се чувства готова за самостоятелен албум, но за сметка на това подготвя нови колаборации с интересни артисти.

Друга нейна идея и любима тема е културната революция: „Иска ми се публиката тук да възприема на друго ниво изкуството, а и не само изкуството. Иска ми се мирогледът да е по-широк. А за средствата – явно още не съм открила целия набор от такива. Но смятам, че това, с което се занимавам в момента, е едно надеждно оръжие.” Докато търси нужните средства за революция, Прея продължава да се забавлява искрено с това, което прави, и сама описва ежедневието си като постоянно парти – ангажиментите не й тежат, щом всичко се случва с желание.

„Настроението ми напоследък много прилича на клипа на „Нюанси” – светло, но неутрално, есенно ми е. А в същото време – аз се шегувам, но и не съвсем, че се чувствам отново като на 16 и реагирам точно като тийнейджърка в разни ситуации. Малко се случва като дежавю. А какви са цветовете на 16-годишния? Не знам! Много шарено!”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25