Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Джеймс Ливайн води "Нюрнбергските майстори певци" към киноекраните по света

Наричат операта "Нюрнбергските майстори певци" епична комедия. За да бъде представена творбата на Рихард Вагнер, която е създадена по негово собствено либрето и продължава цели 6 часа, трябва наистина добър екип - публиката има нужда от окуражаване, за да се втурне в подобно музикално приключение, а то може да дойде само от надеждата за среща с някои от най-добрите изпълнители на главните роли, на хоровите и оркестровите сцени.

Точно затова българската публика има късмета, че през този сезон започнаха преките прожекции в Синема Сити София от програмата "Метрополитън опера: На живо от Ню Йорк". След любими класики като "Сватбата на Фигаро", "Севилският бръснар" и "Кармен" идва ред и на епичната комедия на Вагнер, дирижирана от майстора на вагнеровите партитури Джеймс Ливайн, постановка на прочутия Ото Шенк. "Нюрнбергските майстори певци" се връща на сцената на МЕТ след 8 годишна пауза.

Майсторите-певци, водени от брилянтния Джеймс Морис като обущаря поет Ханс Закс, убедителният Йохан Бота като болния от любов рицар Валтер фон Шолцинг и прекрасната Анет Даш като момичето на мечтите му – Ева, улавят цялото чувство за хумор и величие на операта. Невероятният оркестър на МЕТ под диригентството на Джеймс Ливайн със сигурност прави вдъхновяващ прочит на единствената комична опера на Вагнер., пише "Хъфлингтън поуст".

Операта "Нюрнбергските майстори певци" от Вагнер е предизвикателство дори за най-престижните оперни театри по света. Прякото излъчване от Метрополинът опера - Ню Йорк на 13-и декември от 19 часа в Синема Сити София е един от малкото шансове, поне засега, за българските почитатели на Вагнер да добавят и това заглавие към преживяванията си с произведенията на немския оперен гений. Спектакълът ще продължи до 1 часа сме полунощ и ще има два антракта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!