Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигуларката Александрина Боянова за ускореното време и барока

БНР Новини
Снимка: varnasummerfest.org

Талантлива, музикална, амбициозна…каквото и да се добави още към тези думи, няма да е достатъчно, за да се опише младата цигуларка Александрина Боянова. България, Италия и САЩ са държавите, в които тя е започнала и продължава да се усъвършенства професионално. Зад всичко това стоят нейните родители, които са музиканти. Те от дете я насърчават и подкрепят.






„Първо започнах да уча цигулка с баща ми Недко Боянов, който беше концертмайстор на СО на БНР – разказва Алекс. – След като ме приеха в НМУ „Любомир Пипков”, попаднах в класа на Екатерина Драмалиева. В края на музикалната гимназия имах възможност да уча и при Салваторе Акардо в Консерваторията на Кремона. Това ме подготви за един по-динамичен живот. Когато се установих в Ню Йорк, времето за мен се ускори още повече. И до сега продължавам да пътувам до Италия. Посещавам различни майсторски класове на някои от най-добрите инструменталисти като Джейми Ларедо, Памела Франк и други. Разбира се, всеки млад инструменталист мечтае за солова кариера, но реалността е по-различна. Затова се занимавам и с преподаване, което ми доставя огромно удоволствие. Свиря в камерни ансамбли и оркестрови формации.”






От 2006-та година Александрина Боянова е в Ню Йорк. Там завършва бакалавърска степен и магистратура в „Манхатън мюзик скул”. След това се насочва към „Джулиърд скул”, където в момента работи върху своята докторантура. Новата й страст е барока – вече е горд собственик и на барокова цигулка – инструмент, различаващ се коренно от класическия като начин на звукоизвличане.






„От миналата година започнах да свиря на барокова цигулка – добавя талантливата музикантка. В „Джулиърд скул” е създадена програма за свирене на творби от тази епоха. Аз като докторант имам право да работя с директора й Робърт Мили. Той е един от най-добрите професионалисти в тази област в Америка. Той ме подкрепя и насочва по отношение на интерпретациите от този период. Наскоро свирих в Бароковия ансамбъл на „Джулиърд скул”. В програмата бяха включени творби на италиански композитори от епохата на предкласиката и барока. Вдъхновява ме тази музика и ме обогатява като инструменталист и докторант в академията.”

През 2014-та Александрина Боянова записа в БНР „Секвенция” от Лучано Берио. До момента пиесата не е присъствала във фонда на медията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Соня Йончева спечели приза “Музикант на годината 2023”

Световноизвестната оперна певица Соня Йончева беше избрана за “Музикант на годината 2023” в националната анкета на предаването за класическа музика “Алегро виваче” на програма “Хоризонт” на Българското национално радио. Тя не успя да пристигне за..

публикувано на 01.06.24 в 09:11

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15