Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигуларката Александрина Боянова за ускореното време и барока

БНР Новини
Снимка: varnasummerfest.org

Талантлива, музикална, амбициозна…каквото и да се добави още към тези думи, няма да е достатъчно, за да се опише младата цигуларка Александрина Боянова. България, Италия и САЩ са държавите, в които тя е започнала и продължава да се усъвършенства професионално. Зад всичко това стоят нейните родители, които са музиканти. Те от дете я насърчават и подкрепят.






„Първо започнах да уча цигулка с баща ми Недко Боянов, който беше концертмайстор на СО на БНР – разказва Алекс. – След като ме приеха в НМУ „Любомир Пипков”, попаднах в класа на Екатерина Драмалиева. В края на музикалната гимназия имах възможност да уча и при Салваторе Акардо в Консерваторията на Кремона. Това ме подготви за един по-динамичен живот. Когато се установих в Ню Йорк, времето за мен се ускори още повече. И до сега продължавам да пътувам до Италия. Посещавам различни майсторски класове на някои от най-добрите инструменталисти като Джейми Ларедо, Памела Франк и други. Разбира се, всеки млад инструменталист мечтае за солова кариера, но реалността е по-различна. Затова се занимавам и с преподаване, което ми доставя огромно удоволствие. Свиря в камерни ансамбли и оркестрови формации.”






От 2006-та година Александрина Боянова е в Ню Йорк. Там завършва бакалавърска степен и магистратура в „Манхатън мюзик скул”. След това се насочва към „Джулиърд скул”, където в момента работи върху своята докторантура. Новата й страст е барока – вече е горд собственик и на барокова цигулка – инструмент, различаващ се коренно от класическия като начин на звукоизвличане.






„От миналата година започнах да свиря на барокова цигулка – добавя талантливата музикантка. В „Джулиърд скул” е създадена програма за свирене на творби от тази епоха. Аз като докторант имам право да работя с директора й Робърт Мили. Той е един от най-добрите професионалисти в тази област в Америка. Той ме подкрепя и насочва по отношение на интерпретациите от този период. Наскоро свирих в Бароковия ансамбъл на „Джулиърд скул”. В програмата бяха включени творби на италиански композитори от епохата на предкласиката и барока. Вдъхновява ме тази музика и ме обогатява като инструменталист и докторант в академията.”

През 2014-та Александрина Боянова записа в БНР „Секвенция” от Лучано Берио. До момента пиесата не е присъствала във фонда на медията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Феномен"

Много младежка енергия блика от песента "Феномен" на Niki R: ce . Това е Никол Ризова, която е била част от група Бон-Бон. До нея и в музиката, и в живота е Цветан Маринов, когото познаваме от група Funkilicious – там е китарист и автор на..

публикувано на 22.06.24 в 10:15

Народният оркестър на БНР закрива сезона с нова продукция и ярки солисти

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов закрива сезона тази вечер /20 юни/ с концерт, в която ще звучат само премиерни заглавия. Програмата включва 17 нови пиеси и аранжименти на песни, представени от ярки солисти,..

публикувано на 20.06.24 в 07:25

Любо Киров започва лятото с нов сингъл и албум – "Ново сърце"

Любо Киров е сред звездите в българската музика, които последните години пълнят най-големите зали. Всяка негова нова песен вълнува публиката, която има нов повод за радост – преди дни певецът издаде албума "Ново сърце ". На концерта-промоция беше..

публикувано на 19.06.24 в 10:15